Robby Makka: ‘Hoefdraad + lening = dansen op vulkaan’

Robby Makka
Robby Makka
Met de jongste wijziging van de Wet op de Staatsschuld heeft De Nationale Assemblee (DNA) een blanco cheque aan de regering c.q. Financiënminister gegeven. Tot deze conclusie komt fiscaaljurist Robby Makka. Het parlement heeft de wijziging vrijdagavond aangenomen met 27 stemmen vóór en 6 tegen. De regering heeft hiermee de ruimte gekregen om het obligoplafond van 60% te overschrijden. “Vroeger hadden wij Hildenberg, nu schuldenberg. Dit parlement controleert de financiën van de regering heel slecht. De president biedt ook geen lonkend perspectief en toont geen economische en financiële saneringskennis. Het lijkt wel een vloek, de coalitie appelleert aan een slechte economie en gedijt bij financiële wanorde. Bovendien: Gillmore Hoefdraad + lening = dansen op een vulkaan”, zegt Makka aan Dagblad Suriname. De regeringseconomie is volgens Makka al 7 jaren collectief ziek. Vandaar dat de crisis en leningen in een rap tempo toenemen en de paradijselijke omstandigheden de komende 10 jaar er niet zullen zijn. “We weten dat lenen als nieuw middel van bestaan haar intrede heeft gedaan. Maar leningen zijn besparingen van andere mensen. Nu hebben we een begroting die afgestemd is op leenbeleid en geen productiebeleid. Dat is de horror-economie. We verschuiven pijn van deze generatie naar andere generaties. Het is een peilloze diepe krater. Het is falend economisch beleid.” De fiscaaljurist benadrukt dat de volgende regering geen reparatiemaatregelen moet uitvoeren, maar een nieuw economisch en financieel beleid zal moeten opzetten. “Kortom: ‘neks no fout’ is nu de nieuwe grondwet van Suriname. Bouterse en Hoefdraad krijgen de economie nooit meer aan de praat”, aldus Makka.
Parlementaire enquêtecommissie nodig om overschrijding obligoplafond te checken
Makka is in tegenstelling tot de procureur-generaal, wel van mening dat het obligoplafond door de regering is overschreden. Zo vindt hij dat de brief over het recent onderzoek van de pg naar de parlementaire oppositie een ‘copy paste’ is van het Bureau voor de Staatsschuld. Een onafhankelijke commissie als de parlementaire enquêtecommissie met ondersteuning van internationale deskundigen kunnen dat volgens hem veel beter berekenen. In deze commissie kunnen volgens hem dan deskundigen van de VES, Adekus, Rekenkamer, Vereniging van Accountants, Clad en OM zitting hebben. Hij vindt het echter jammer dat deze commissie nog niet bestaat. Anders zou deze commissie steun aan de internationale gemeenschap, waaronder de Wereld Bank, kunnen vragen. Makka benadrukt dat zolang zo een onderzoek niet komt, de samenleving zal blijven bij het welles-nietes-verhaal tussen de coalitie en oppositie.
Reshuffeling is afspelen bekend geluidsbandje
Volgens de fiscaaljurist is de reshuffeling van het kabinet van president Desi Bouterse vergelijkbaar met het afspelen van een bekend geluidsbandje. Volgens Makka moet elke economische beschouwing van welk economische en financiële vraagstuk ingestoken worden vanuit het bestuurlijk-management van het land. Het gaat volgens hem niet meer om constante reshuffeling, maar om constante economische kernfouten die steeds gemaakt worden. “In het verleden zijn minimaal 14 ministers en 1 onderminister weggestuurd, maar de coach en de aanvoerder van de economie, de huidige minister Financiën, zijn hetzelfde. Dat zijn notoire verkwisters en verspillers. De partijmanager is een politiek strateeg en een sterke politieke onderhandelaar met zijn hand boven het hoofd van de financiënminister, maar geen landmanager, rechtstaatmanager, economiemanager, nation builder, corruption-killer, debater in het parlement en aflegger van juiste verantwoording in DNA. Daarnaast is hij ook nog structureel een verkwister en verspiller. De economie is dood vergiftigd.” Makka hoopt dat deze reshuffeling er is om een (andere) partijgenoot, voor wie nog niets is gedaan, een post te geven, omdat hiermee het leger spookambtenaren steeds groter wordt en het begrotingstekort groter.
Economie moet weer in handen komen
In toenemende mate is volgens Makka sprake van een tweedeling tussen de officiële economie en de burgereconomie. De economie van de instituties (banken, bedrijven en bureaucraten) is volgens hem voorlopig met veel geleend geld gered. De economie van het individu (wonen, werken en winkelen) zit vanwege geldgebrek nog steeds aan de grond en zakt zelfs steeds verder weg. Er moet volgens hem dringend hervormd worden ten gunste en dus niet ten laste van burgers. “Een tijdelijke geldinjectie kan helpen om de consumptie weer op gang te brengen, maar er moet meer gebeuren om mensen de controle terug te geven over hun eigen leven en werken. De economie moet weer in handen van mensen komen”, aldus Makka. De fiscaaljurist benadrukt dat gewone burgers nu dagelijks geconfronteerd worden met een gebrek aan economisch perspectief, werk, enorme inkomensdruk, gestaag afnemend bezit en opdrogende officiële (geen monetaire) reserves. Hij vraagt zich af waarom de regering het wiel steeds opnieuw moet uitvinden. “We zijn nu in 2017, hoeveel hebben wij al binnen? Het gaat niet meer om de plannen en maatregelen. Het gaat om doen, doen en daadkracht, het gaat om het recht en realiteit, het gaat om sturen, aansturen, besturen en versturen van de economische orde naar een ieder toe”, aldus Makka.
FR

error: Kopiëren mag niet!