Paul Somohardjo: ‘Sapoen heeft niets gebakken als 15 jaar voorzitter Pendawalima’

Paul Somohardjo-Sapoen heeft niets gebakken 1
Paul Somohardjo-Sapoen heeft niets gebakken 2De voorzitter van de PL, Paul Somohardjo, kijkt er helemaal niet van op dat de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging, die PL-overloper Raymond Sapoen heeft opgericht, tot een nieuwe politieke organisatie wordt getransformeerd. ‘Iedereen heeft het recht om een politieke partij op te richten’, begon Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. Maar toen hij de naam van Sapoen hoorde als voorzitter van de partij, moest hij hard lachen. Sapoen heeft in 1998 de Pendawalima, waar Somohardjo toen de voorzitter van was, gekaapt. ‘Vijftien jaren lang heeft de Pendawalima rondgedobberd met als Sapoen als voorzitter. Drie termijnen lang heeft hij deelgenomen aan de verkiezingen zonder een keer gekozen te zijn. Totdat de Pendawalima in 2010 is opgegaan bij de PL. Hij was nergens thuis, cirkelde maar bij de NDP, maar de NDP wilde hem niet, uiteindelijk hebben wij hem geaccepteerd.’
‘Je mag een vliegtuig kapen, maar wanneer je geen piloot hebt, zal het vliegtuig uiteindelijk crashen.’ Toen Sapoen in 1998 met de voorzittersstoel van de Pendawalima ervandoor ging, moest Somohardjo een nieuwe politieke partij oprichten. En zo ontstond toen de PL. ‘Sapoen is helemaal geen partij voor mij, want denkt Sapoen, dat wij angstig voor hem zijn,’ zegt Somohardjo steevast.
De PL-voorzitter memoreert dat Sapoen in de periode van 2011-2012 voor brandhout is uitgemaakt door president Desi Bouterse. In die periode zat Sapoen aan als minister van Onderwijs. Omdat Somohaardjo in de bres is gesprongen voor hem, is Sapoen overgeplaatst naar het ministerie van Handel en Industrie om de zoete vrede te bewaren. ‘Sapoen is brandhout, ik wil hem weg’, waren letterlijk de woorden van president Bouterse.
Somohardjo verklaart ook dat de ‘zogenaamde achterban’ waarover Sapoen beschikt in zijn beweging, niet achter hem aanzit vanwege loyaliteit maar wegens eigen belang. ‘Ze zeggen me allemaal, ‘voorie me suku wan sani’’, aldus Somohardjo. Ook voorspelt hij dat de nieuwe partij onder voorzitterschap van Sapoen geen lang leven beschoren zal zijn. ‘Hij zal uiteindelijk moeten fuseren met de NDP.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!