Verdachte moordzaak Candia ontslagen van alle rechtsvervolging

Kelton A. is donderdag door kantonrechter Siegline Wijnhard onmiddellijk in vrijheid gesteld. Volgens de magistraat heeft de advocaat van de verdachte, Nacatia San A Jong, met succes beroep gedaan op noodweer exces. Hiermee is Kelton ontslagen van alle rechtsvervolging. Raasvrouw San A Jong had eerder in haar pleidooi aangehaald dat Kelton bewust heeft gehandeld door het slachtoffer om het leven te brengen. Volgens de raadsvrouw was de gemoedstoestand door de vele mishandelingen en bedreigingen, die de verdachte maandenlang moest verwerken, van dien aard dat hij geen enkele uitweg had, dan in de wilde weg te steken om zichzelf in veiligheid te brengen. De rechter kon zich volledig terugvinden in de argumenten van de raadsvrouw. Kelton werd ervan verdacht dat hij op 23 oktober 2015 zijn ex-vriend Candia om het leven heeft gebracht door hem steekverwondingen in zijn borststreek toe te brengen. Dit voltrok zich aan de Grote Combéweg. Openbare aanklager Claudia Bruining eiste eerder een celstraf van tien jaar tegen de verdachte. Ze achtte doodslag bewezen en voerde aan dat er geen sprake is van moord. San A Jong voerde aan dat de verdachte eerder een relatie met het slachtoffer onderhield en meerdere malen door hem werd gemolesteerd, mishandeld en bedreigd. Zo had Candia de verdachte op die bewuste dag zelf opgezocht.
Op die bewuste dag bevond Kelton zich in een café aan de Grote Combéweg. Op een bepaald moment kwam Candia volgens de advocaat ook in het café. Omdat Kelton met andere mannen stond te praten, werd het latere slachtoffer jaloers. Hij liep naar Kelton toe. De mannen raakten in een woordenwisseling met elkaar, wat overging in een handgemeen. Candia had een mes bij zich. De verdachte wist hem dit afhandig te maken en stopte het mes achterin in zijn broeksband. Op den duur werd het slachtoffer van het café verwijderd, maar bleef hij de verdachte bedreigen. Kelton moest volgens de raadsvrouw enkele vuistlagen en een harde slag aan zijn hoofd incasseren toen Candia een steen op hem wierp. Ook zou Candia hebben gezegd dat hij Kelton die dag zou vermoorden. Bruining stelde eerder dat de verdachte bezig was het slachtoffer te reanimeren toen de politie arriveerde. Uit de camerabeelden bleek dat de verdachte al buiten de bar was, maar voor de derde keer terugging naar het slachtoffer. Daarna stak hij het slachtoffer neer. Kelton verklaarde dat hij uit frustratie heeft gehandeld.
FR

error: Kopiëren mag niet!