Dag 9: “Geen oplossing, geen school!

Dag 9 Oppositie belooft mee te doen    met de stakende leerkrachten (1)
Dag 9 Oppositie belooft mee te doen    met de stakende leerkrachten (3)
Dag 9 Oppositie belooft mee te doen    met de stakende leerkrachten (9)De staking van de leerkrachten heeft nog steeds niet het gewenste resultaat opgeleverd. Vandaag is het de 9de dag dat de actie wordt voortgezet. Gisteren hadden de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) een afspraak met de leiding van het parlement. De leerkrachten waren erg hoopvol gestemd, echter kregen zij te horen dat de desbetreffende personen nog niet aanwezig waren. Daarom hebben de parlementsleden van de oppositionele partijen ingespeeld op de ontstane situatie. “Wij als oppositie zullen de zaak bekijken om ervoor te kunnen zorgen dat de oplossing zo snel als mogelijk komt. En als wij u moeten ondersteunen, zullen wij dat ook doen. Wij zullen de zaak in De Nationale Assemblee (DNA) aan de orde stellen.” Dit zei Gregory Rusland (NPS) gisteren aan de stakende leerkrachten. Chan Santokhi (VHP) is ook bezorgd over het uitblijven van de oplossing. Santokhi beklemtoonde dat indien deze kwestie hetzelfde zal blijven, de oppositionele parlementsleden vandaag fysiek aanwezig zullen zijn om de oplossing af te dwingen. Marinus Bee (Abop) is ook van mening dat “a sari kaba”. Voor Carl Breeveld (DOE) is de maat ook al vol. Het onderwijs is al geruime tijd gestagneerd en hieraan moet er een eind gemaakt worden.
Volgens Wilgo Valies, voorzitter van de BvL/ALS, heeft de regering nog niet door hoe ernstig deze kwestie is geworden. “We gaan niet van de straat totdat er een oplossing is! Geen oplossing, geen school!”, aldus Valies. Ook de voorzitter van het stichtingsbestuur van de Scholengemeenschap Arya Dewaker tevens onderwijskundige, Soenderpersad Hanoeman, was gisteren aanwezig bij de protestactie. Naar zeggen van Hanoeman zou het gehele volk in opstand moeten komen en niet alleen de leerkrachten. “Arya Dewaker heeft 12 scholen en geen enkele school draait momenteel”, stelt Hanoeman. De omstandigheden in het land zijn dusdanig geëscaleerd dat een ieder voor zichzelf zou moeten opkomen.
Een groepje studenten heeft zich gisteren ook naar het DNA-gebouw begeven om aan te tonen dat ze al genoeg hebben van de ‘kerstvakantie’. Deze studenten hebben te kennen gegeven dat ze de leerkrachten kunnen begrijpen, ‘maar de staking duurt erg lang’. Daarom vragen deze studenten ook aan de regering om spoedig de situatie te herstellen. De leerkrachten waren woedend op het parlementslid Rachied Doekhie (NDP), die onlangs allerlei onprettige woorden heeft geuit naar de stakende leerkrachten. Daarom was één van de populaire kreten van de onderwijsgevenden gisteren: “Doekhie is verloren/verleden tijd!”.
Volgens parlementariër Krishnakoemarie Mathoera (VHP) zal de regering genoodzaakt zijn om water bij de wijn te doen, omdat de eisen van de BvL rechtvaardige zijn. “Door de hele crisis zijn onderwijzers en alle overige ambtenaren heel slecht gaan verdienen. En dat maakt dat zij niet meer kunnen uitkomen. Vandaar dat hun eis een goede eis is. De regering maakt afspraken en komt deze niet na. Door de wijze van optreden (slecht bestuur/corruptie) wordt de crisis alleen maar groter”, aldus Mathoera. Ook Mathoera vindt dat het nu hoog tijd is dat de samenleving massaal haar stem moet laten horen om corruptie af te wijzen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!