Volledige reconstructie Coesewijnestraat

Volledige reconstructies CoesewijnestraatIn opdracht van het ministerie van Openbare Werken worden er door aannemer Kuldipsingh Infra NV asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd aan de Coesewijnestraat. Gestart wordt met het weggedeelte tussen de Mr. J. Lachmonstraat en de Commewijnestraat. De werkzaamheden vallen binnen het Landelijk Asfalteringsprogramma IV. Hierbij zal de volledige reconstructie van de wegstrekking plaatsvinden. Met de reconstructie wordt bedoeld dat de weg aangepakt zal worden tot aan de fundering inclusief de rijwiel- en voetpaden, waarbij ook de herinrichting van bepaalde delen van de weg zal plaatsvinden. De werkzaamheden over fase 1 worden afhankelijk van de heersende weersomstandigheden uitgevoerd in de periode maandag 16 januari 2017 tot zaterdag 01 april 2017.
Voorfinanciering door Kuldipsingh Infra
De aanpak wordt verdeeld in fasen om het ongerief voor de weggebruikers te minimaliseren. Bij elke fase worden beide banen aangepakt. Fase 1 wordt de wegstrekking Mr. J. Lachmonstraat – Commewijnestraat, fase 2 de wegstrekking Wanestraat – Lawastraat, fase 3 de wegstrekking Lawastraat – Corantijnstraat en fase 4 wordt de wegstrekking Corantijnstraat – Duisburglaan en het verlengen van de rijstrook voor rechtsaf gaand verkeer op de Mr. J. Lachmonstraat. Het project wordt voorgefinancierd door aannemer Kuldipsingh Infra.
Dat de Coesewijnestraat wordt aangepakt, is op zich een positieve zaak. Velen stellen deze aandacht op prijs. Echter zijn er nog critici die de prioriteitstelling bij het ministerie niet snappen. Hier wordt verwezen naar andere wegen die gillen om aandacht. Er zijn inderdaad nog vele wegen in zowel Paramaribo als districten, die in een ergere staat verkeren en eerder zouden moeten worden aangepakt. De kritiek komt zeker ook vanwege het feit dat de overheid aangeeft niet over voldoende financiële middelen te beschikken om te her-asfalteren of simpel onderhoud te plegen.
Voor onderhoud van wegen is voor het begrotingsjaar 2017 een bedrag van SRD 19.750.000 begroot. In dit kader zal het reguliere onderhoud van geasfalteerde, bestrate, lateriet- en zandwegen ter hand worden genomen. Er zullen voorzorgsmaatregelen worden getroffen, zodat de goede staat van de bestaande wegen gewaarborgd blijft. De kosten opgebracht ter realisatie van het beleidsprogramma ‘Aanleg en verbetering van wegen’ bedragen SRD 9.900.000. In dit kader zullen investeringen worden gedaan ter verbetering van de kwaliteit van de te asfalteren wegen, zodat de weginfrastructuur als basis kan dienen voor zowel de lokale productie als leefomstandigheden.
Hiertegenover zijn er ook voorbereidingen getroffen om zwaar transport aan te pakken. Vooral overbelasting van de wegen zorgt voor kapotte wegen. Dat spreekt nog niet over de kwaliteit van de wegen. Echter is uit onderzoek gebleken dat zwaar transport een significante bijdrage levert aan kapotte wegen. Vandaar dat de minister van Openbare Werken onlangs een speciale commissie installeerde om een oplossing voor dit probleem aan te dragen.
In de afgelopen jaren (sinds het jaar 2000) heeft de overheid ruim US$ 900 miljoen geïnvesteerd in de infrastructuur waar Surinamers vandaag de dag gebruik van maken. Per ultimo juli 2016 is SRD 1.920.178.680 besteed aan de weginfrastructuur binnen het kader van het beleidsprogramma ‘Onderhoud van wegen’. In dit kader heeft regulier onderhoud van geasfalteerde, bestrate, lateriet- en zandwegen plaatsgevonden. Binnen het beleidsprogramma ‘Aanleg en verbetering van wegen’ is evenals in voorgaande jaren op drie gebieden de nadruk gelegd. Het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van de te asfalteren wegen, aangezien de weginfrastructuur als primaire basis dient voor zowel de productie als leefomstandigheden. Het herinrichten en reconstrueren van wegen in Paramaribo en districten, afgestemd op de plaatselijke behoeften, behoort tot de aandachtspunten binnen dit beleidsprogramma.
(tekst: Kavish Ganesh/ foto: Regilio Derby)

error: Kopiëren mag niet!