Girjasing ziet reshuffeling als afleidingsmanoeuvre

Onder leiding van president Desi Bouterse is voor de zoveelste keer een reshuffeling van het ministersteam aangekondigd. De te reshuffelen ministers zullen zo meteen thuis zitten of ergens anders worden ingezet, echter met behoud van emolumenten die de doorsnee belastingbetaler steeds meer geld kosten. Dit, terwijl de nieuwe ministers hun volwaardige ministersalarissen ontvangen.
Bepaalde critici zien dit niet zitten, vooral kijkende naar de prestatie van bepaalde ministers. “Zou het vervangen van een minister niet moeten betekenen dat de minister op die post, geen goede job doet? Waarom zou zo een bewindsman beloond moeten worden met verdere betaling? Natuurlijk kan die ergens anders worden ingezet als zijn of haar competenties daartoe de mogelijkheden bieden, maar betalen voor iets waar men niet goed in was”, zien critici niet zitten.
Reshuffeling in de zin hoe het nu gebeurt, en zoals het vaak gebeurd is, mag volgens parlementariër Sheilindra Girjasing worden gezien als een afleidingsmanoeuvre. Een afleidingsmanoeuvre van de problemen waarmee Suriname op dit moment te kampen heeft. Een simpel voorbeeld van de afleiding is het nieuws dat momenteel door de Surinaamse media wordt gepresenteerd. Er wordt zodanig veel aandacht besteed aan de reshuffeling dat er minder aandacht overblijft voor de toenemende criminaliteit, verkeerdoden, onstabiele wisselkoers, enzovoort.
Heel wat tijd en energie wordt besteed aan het uitzoeken van wie wel of niet wordt vervangen, terwijl er veel belangrijkere zaken aandacht zouden kunnen genieten. “Iedereen is gefocust op de reshuffeling. Dit past precies in de politiek van dit soort van regiems. De president heeft toch ook telkens in zijn toespraken dingen gezegd die het volk wil horen. Echter gaat men even hard door met slecht beleid. Wij vergeten dan dat wij tot één van de armste landen in de wereld zijn verworden”, stelt de politicus.
De nieuwe gezichten binnen het kabinet kunnen de beste, meest eerlijke en meest integere gezichten van de wereld zijn, maar zullen volgens Girjasing niet veel aan verandering teweeg brengen. De vorige regering Bouterse heeft ook vele nieuwe gezichten geïntroduceerd als te zijn betere managers. Echter belandde Suriname in nog diepere dalen dan voorheen. “Zij zullen de structuur van de regering niet kunnen veranderen. Alle beslissingen in het land worden genomen door de ‘superregering’ die boven deze regering staat. De ministers kunnen niet zelf beslissen. Je ziet bijvoorbeeld wie voor het karretje wordt gespannen in de kwestie Suralco. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen was nooit betrokken in deze kwestie. Het loopt mis met de onderhandelingen en nu moet de minister voor het schot staan”, stelt Girjasing. Hij ziet geen verandering komen met een nieuw team, zolang de structuur met een ‘superregering’ niet verandert. Naar zijn oordeel is er niets mis met het bestaan van een ‘superregering’ zolang de doorsneeburger er niet onder hoeft te lijden. Zolang men daar geen werk van maakt, ziet Girjasing dit soort van manouvers het land telkens miljoenen aan belastingmiddelen kosten, zonder enig positief resultaat.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!