EBS-directeur licht Marowijners in over stroomuitval te Moengo

De EBS-directeur Rabindre Parmessar (tweede vanuit rechts) luistert aandachtig naar een RR-lid van Marowijne. Links naast hem zitten districtcommissaris Freddy Daniel en DNA-lid Grace Watamaleo.
De EBS-directeur Rabindre Parmessar (tweede vanuit rechts) luistert aandachtig naar een RR-lid van Marowijne. Links naast hem zitten districtcommissaris Freddy Daniel en DNA-lid Grace Watamaleo.
De directeur van de N.V. Energiebedrijven Suriname heeft onder andere de volksvertegenwoordigers van het district Marowijne in een door de districtscommissaris, Freddie Daniel, bijeengeroepen vergadering haarfijn uitgelegd wat de oorzaak is van de stroomuitval te Moengo. Rabindre Parmessar vertelde daarbij ook direct welke acties de EBS momenteel onderneemt om dit vraagstuk uiterlijk vrijdag 20 januari a.s. volledig te hebben opgelost.
“Het gaat om een overmachtssituatie”, zei de EBS-directeur op maandag 16 januari in de avonduren te Moengo. “We hebben te maken met oude machines die kapot gaan.” Verder gaat het volgens Parmessar om een eilandsituatie waarbij slechts een opwekcentrale de omgeving van stroom voorziet. Bij een calamiteit, zoals die van afgelopen zaterdag, is het daarom niet mogelijk de omgeving via een andere centrale van stroom te voorzien.
Om dit probleem op korte termijn op te lossen is de EBS momenteel bezig een Cummingsmachine van Albina te ontmantelen om die vandaag te vervoeren naar Moengo. Die generator zal zo spoedig mogelijk gemonteerd worden in de centrale te Moengo. “Als alles goed zit, is er uiterlijk vrijdag weer stroom. Wij proberen er alles aan te doen om u eerder stroom te geven. EBS-ers maken momenteel lange uren en liggen letterlijk onder de machine om zaken los te koppelen”, vertelde de EBS-topman de aanwezigen. Momenteel heeft slechts 60% van Moengo stroom. Het elektriciteitsbedrijf probeert middels loadshedding de buurten van stroom te voorzien. Er wordt daarom ook een beroep gedaan om de afnemers in dit gebied om zo zuinig mogelijk om te gaan met de beschikbare elektriciteit.
De EBS-directeur maakte tevens van de gelegenheid gebruik de aanwezigen in te lichten over de toekomstplannen van de EBS om het netwerk van Moengo te verbinden met het EPAR gebied (Paramaribo en omgeving). Dit moet resulteren in een structurele oplossing van het probleem. Er zijn reeds met diverse financierders gesprekken gaande om dit project te financieren. “Wij denken dat dit project eind 2018 of begin 2019 gerealiseerd zal zijn. Als de lijn is aangelegd, kan bij eventuele calamiteiten tijdelijke overname plaatsvinden. De machines die hier zijn geïnstalleerd, worden dan als back-up gehouden.”
Tijdens de vergadering, werd medegedeeld dat door de komst en de uitleg van de EBS-directeur, een geplande actie waarbij de Oost-Westverbinding zou worden gebarricadeerd, niet is doorgegaan.
Intussen is gebleken dat de Cummingsmachine van Albina, die zou worden ingezet voor een tijdelijke oplossing van het probleem, onbruikbaar is. Het EBS team is thans met man en macht bezig een andere oplossing te vinden voor het probleem zodat de gemeenschap te Moengo uiterlijk vrijdag wederom optimaal van elektriciteit kan worden voorzien.

error: Kopiëren mag niet!