Santokhi: “Kwestie Aashna Kanhai zal ook duister blijven”

“Door het niet geven van een antwoord in het corruptieschandaal van ambassadeur Aashna Kanhai, heeft de regering aangegeven dat zij veel te verbergen heeft.” Dit zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi aan Dagblad Suriname. De politicus heeft onlangs een brief naar president Desi Bouterse gestuurd om duidelijkheid te krijgen in de kwestie waarin de diplomaat door mogelijke corruptiehandelingen in het buitenland, Suriname in een kwaad daglicht heeft geplaatst. Opmerkelijk volgens hem is dat hij geen antwoord van het staatshoofd heeft ontvangen en zelfs tijdens de behandeling van de suppletoire begrotingen in De Nationale Assemblee (DNA) de regering geweigerd heeft in te gaan op deze materie. “Aan de andere kant ziet de regering geen behoefte om het Surinaams belang in internationaal opzicht te dienen en de imagoschade te herstellen. Ook deze zaak zal dus duister blijven, net zoals zovele andere zaken van de regering”, aldus Santokhi. De VHP-voorman wil in zijn hoedanigheid als lid van de Departementale Commissie Buitenlandse Zaken van de DNA weten wat de werkelijke waarheid is rond de ontzetting van Asif Iqbal als honorair-consul voor Suriname in India. “Wat is waar? Wordt er een onderzoek verricht door de Surinaamse regering?”, vroeg de politicus aan de regering. De VHP-leider voerde in de eerde ronde van de begrotingen aan dat er verschillende conflicterende berichten over deze kwestie zowel nationaal en internationaal in de media worden gebracht en worden er over en weer zware beschuldigingen geuit. Nu is er zelfs een bericht in New York verschenen over een strafrechtelijk onderzoek die een anti-corruptieorganisatie uit Bangladesh wegens mensenhandel tegen Kanhai heeft ingediend bij de openbare aanklager in New York, Preet Bharara. Achteraf hoort hij wederom via de media dat het om een gemanipuleerd vals mediabericht gaat. Santokhi wil concreet weten op grond waarvan Iqbal is ontslagen en als de regering het principe van hoor en wederhoor heeft toegepast bij het nemen van deze beslissing. “Het gaat om Surinaamse belangen waar ons buitenlands beleid zwaar wordt geschaad, maar niemand reageert”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!