Beip wil met IBO-project Be Stream vakken binnen curriculum krijgen

BEIP wil met IBO project Be stream vakken binnen    curriculum krijgenHet ‘Second Basic Education Improvement Program (Beip)’ wil met het IBO vakantieproject Be Stream, vakken zoals Basic Education – Sciene – Technologie, Reading, Engineering, Arts and Mathematics binnen een bepaald curriculum krijgen, waarbij het vooral gaat om het bijbrengen van praktische vaardigheden. John van de Zijden, activity coördinator Beip, zegt dat de kinderen op een abstracte manier les gegeven wordt, zodat zij ook kunnen leren bezig te zijn met hun handen in plaats van alleen met theorie gepropt te worden. “Alle kinderen zijn anders vandaar dat we ook daarop in proberen te spelen. Dit is het tweede kamp dat georganiseerd is door Beip in samenwerking met het Centrum voor Nascholing in Suriname (Cenasu) en geïnitieerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur (Minowc).”
Het eerste kamp is op Saramacca gehouden. Er is in februari ook een beurs gehouden dat hetzelfde concept behelst. Men is ook naar Nickerie geweest en het is tevens de bedoeling dat alle districten aangedaan worden. Het IBO – vakantieproject is een tweedaags educatief programma voor de leerlingen van OS 11 Sophia’s Lust. Ouders en opvoeders mochten de kinderen begeleiden en ook aanwezig zijn om te aanschouwen welke methodiek wordt toegepast om hun kinderen kennis en vaardigheden bij te brengen. “Door de ouders erbij te betrekken, proberen we zoveel mogelijk te zorgen dat zij onderdeel zijn van het proces. Het is niet echt een uitnodiging voor de ouders, maar we hopen dat ze meekomen.” Zowel de leerlingen als de ouders waren heel enthousiast en vooral de ouders gaven aan blij te zijn dat zij ook een bijdrage konden leveren.
Op dit moment houdt het Second Basic Emprovement Program zich bezig met het basisonderwijs, dus is hij bestemd alleen voor de leerlingen van het glo-niveau. Er is nog geen beeld wanneer er zo een programma komt voor het voj- en vos-niveau. De hoop is er echter wel dat het komt. Volgens Van de Zijden wil men het IBO-programma afronden voordat men gaat kijken naar vervolgprogramma’s voor de andere niveaus. Het is een pilotproject, waarbij andere gebieden nog aangedaan zullen worden, zoals Paramaribo Zuid, Marowijne en Moengo. “We zijn tevens ook data aan het verzamelen om te laten zien dat het programma effect heeft. Er wordt een meeting gedaan om te zien wat de kinderen voor het programma weten en daarna weer wat ze na het volgen van het programma weten.” De trainingen worden verzorgd door de activity medewerkers en facilitators, studenten van ICT Education Opleiding van het IOL. De docenten werden op de eerste dag ook zelf geleerd hoe zij moeten werken met dit nieuw model, zodat ze deze vakken op een eenvoudige manier kunnen toepassen, want dat is uiteindelijk wat het programma beoogt.

error: Kopiëren mag niet!