Wat is verantwoordelijkheid?

Ik sta steeds weer versteld van de reacties van mensen in Suriname. Het systeem van verdeel en heers heeft Suriname volledig in zijn greep. Velen zien dat niet of willen het niet zien. Dit model komt velen ook goed uit omdat ze de kennis niet hebben om hun beroep adequaat uit te oefenen. Dit is ook de reden dat we vaak geconfronteerd worden met het fenomeen machtsmisbruik.
Van het vorenstaande kan ik in een adem een aantal voorbeelden opnoemen. Volg maar het gedrag van de bonden in dit land. De regering heeft aangegeven dat de situatie nu precair is en wat denk je……. Politici maken gretig gebruik van de situatie door steeds te wijzen naar verspilling, verkwisting, diefstal en ga zo maar door. Ik heb op school geleerd dat degene die A zegt, ook B moet zeggen. Ik heb nog nooit het bewijs gezien van diefstal en verspilling maar het wordt wel gebruikt. Verdeel en heers misschien? Dezelfde mensen ontkennen bij hoog en bij laag dat de situatie te maken heeft met de financieel economische situatie in de wereld. Hoe deskundig ben je dan, vraag ik me af. Bij al de gevallen waarbij men deze verwijten uit, waarom wordt nooit gezegd dat er een grote investering is gedaan in de goudsector, met name Surgold, waardoor we nu een betere toekomst krijgen? Waarom worden de investeringen in de infrastructuur nooit aangehaald. Maar neen, houd het volk dom, dan maak je nog kans om te kunnen doen wat jij zelf wilt. Er zijn politici maar ook gewone burgers die zeggen dat we beter af zouden zijn met een andere regering. Ik vraag mij dan af: ”zou het wegvallen van de bauxietsector, de sterk gekelderde prijzen voor de grondstoffen, de belabberde infrastructuur, de slechte investeringen in de productiesector over de afgelopen 35 jaar, dan helemaal geen rol spelen?”
Men zegt dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, dus mogelijk dat de mensen daarop hoopten. Ik hoor politici praten over de rechtsstaat Suriname. Ik zou graag van deze mensen willen weten waar dat op gebaseerd is, want ik vraag mij af of er sprake is van rechtsbescherming in dit land. Hoe vaak is de advocatuur niet negatief besproken?. Uiteraard de goede advocaten niet te na gesproken, want die zijn er gelukkig en zeker, ook.
Controlemechanismen? Die moeten wel goed en op hun juistheid afgesteld en zeker ook geactiveerd worden.
Maar Is er sprake van controle mechanismen in Suriname? Als dat inderdaad zo was , hoe komt het dan dat corruptie in ons land hoogtij viert. Maar we zijn benieuwd. De Clad is momenteel hyperactief. We hopen alleen maar dat de resultaten algemeen bekendgemaakt worden en vooral dat men niet kieskeurig te werk gaat. Carifesta is een heet hangijzer; Juspol trekt aan de bel, Straks komt Min VG . Hopelijk volgt ook OW , en dan de puinhoop bij EBS, bij Telesur, bij LBB, bij de Visserij…., enz, enz.
Laat me het niet hebben over de slechte communicatie overheid – burger en overheidsinstanties – burgers. Omdat men slecht kan communiceren, krijg je snel machtsmisbruik met andere woorden, op de bluf en dat werkt averechts. Mensen raken er depressief van maar we vragen ons af hoe het komt dat er sprake is van zoveel zelfmoordgevallen. Ondanks alles geloof ik toch wel dat met inzet van ons allen het tij zal keren. Al is het dat deze generatie het misschien niet meer zal meemaken. Maar wij blijven hopen, en zoals Herrie het zegt, we zullen blijven bidden tot naar 25 november toe.
Rebien

error: Kopiëren mag niet!