Peneux: “Termijnbetaling altijd optie bij inschrijving”

Peneux“Onderwijs is primair en moet toegankelijk zijn voor iedere student”, stelde minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) donderdag bij de verdere behandeling van de suppletoire begroting in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman ging in op de ruis die was ontstaan nadat verschillende scholen de ouders bij de inschrijving verplicht hadden gesteld gelijk de nodige materiaalkosten te betalen. Volgens de minister is de afspraak duidelijk met zowel de openbare als de bijzondere scholen, dat als een ouder het niet kan betalen, de ouder dan in contact treedt met de schoolleider om een termijnbetaling af te spreken. Bij leerlingen van de basis- en voj–scholen kan het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) subsidie geven om materiaalkosten voor kansarme kinderen te dekken. Peneux staat achter de stelling van DNA-vicevoorzitter Melvin Bouva dat geld geen probleem moet zijn om kinderen op school te houden. “Voor een vlekkeloze start van het schooljaar is het van belang dat alle randvoorwaarden op tijd aanwezig zijn”, aldus Peneux.
Patrick Kensenhuis (NDP) vroeg eerder voor het verhuizingsprobleem van kinderen. Er zijn volgens hem kinderen die ver van de scholen wonen, maar in andere gebieden gehuisvest moeten worden om alsnog de scholen te kunnen bezoeken. Het probleem dat hier speelt, is dat de kinderen een verhuizingsbiljet nodig hebben voor de inschrijving, terwijl zij voor een korte termijn op een ander locatie worden overgebracht. De minister begrijpt ook niet waarvoor een verhuizingsbiljet nodig is. Hij laat deze zaak uitzoeken.
FR

error: Kopiëren mag niet!