Peneux over mutatiebeleid: “Wij zijn geen Hitler, maar u moet voor uw geld werken!”

Onderwijsminister Robert Peneux
Onderwijsminister Robert Peneux
“Onderwijs dwingt niemand om verplicht in het binnenland te werken. Wij zijn geen Hitler. Wij zijn geen dictator. Wij proberen te communiceren en in dialoog iets te bewerkstelligen. Maar, uiteindelijk moeten wij wel principieel zijn. Als u loon ontvangt, moet u werken voor uw loon! Dat moeten wij principieel stellen”, zei Onderwijsminister Robert Peneux donderdag bij de verdere behandeling van de suppletoire begroting in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman antwoordde op vragen van leden van het college dat zijn ministerie er alles aan doet om kwalitatief onderwijs voor het binnenland te garanderen. Echter lukt dit niet, omdat het moeilijk wordt om de lokalen van basis- en voj-scholen met bevoegde leerkrachten te vullen. “Sinds ik mij kan heugen, heeft Onderwijs altijd een detacheringsbeleid gehad. Wat gebeurd is, is dat door de jaren heen dit beleid is gaan verwateren. Maar bij de politie, de gezondheidssector en het Nationaal Leger werkt het detacheringsbeleid wel. Bij de militairen word je zelf een pak rammel gegeven als je niet detacheert”, stelde hij.
Sedert 1992 worden volgens Peneux incentives gegeven aan leerkrachten in het binnenland variërend 15 tot 45% van de bruto bezoldiging op het loon. Hiernaast krijgen zij een standplaatstoelage van SRD 90 per maand. Natuurlijk spelen bepaalde zaken waar een betrokken leerkracht kan aangeven dat die niet overgeplaatst wenst te worden. In dit geval moeten de feiten aangehaald worden waardoor modificaties kunnen worden bekeken. Feit volgens Peneux is dat een leerkracht niet zonder meer maandelijks geld kan toucheren, terwijl die geen arbeid verricht. Vandaar dat hij serieus bezig is het mutatiebeleid van leerkrachten te bekijken.
Studerenden hoeven niet te solliciteren
Peneux benadrukte dat het personeelsbeleid ten aanzien van leerkrachten veranderd is, waar bij het ministerie slechts degenen die hun studie hebben afgerond, in aanmerking komen voor een baan. “Als je er niet aan voldoet, dan sorry. Er zijn anderen die afgestudeerd zijn en een kans verdienen”, aldus de minister. De bewindsman voerde aan dat Minowc een heleboel sollicitaties heeft gehad van mensen die nog studerend waren. Al deze sollicitaties zijn door hem afgewezen.
Occupanten in dienstwoningen Onderwijs
De minister zei dat het gebleken is dat er occupanten zijn die dienstwoningen van het ministerie bezet houden. Het gaat volgens hem om mensen die niet verbonden zijn aan Onderwijs. Deze mensen zijn volgens hem netjes aangeschreven en is hun een termijn gegeven om de plek zelf te ontruimen. Peneux benadrukte dat deze kwestie haast in alle districten plaatsvindt.
FR

error: Kopiëren mag niet!