Santokhi: “Justitieminister zwak om criminaliteit te bestrijden”

VHP-voorzitter Chan Santokhi vindt dat Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos de plank compleet mis heeft geslagen door openbaar te maken dat haar ministerie al maanden geen financiële middelen krijgt om de zware criminaliteit aan te pakken. Volgens de politicus laat zo een uitspraak merken dat de bewindsvrouw het vermogen niet heeft om de criminaliteit te bestrijden. “Dat is de zwakte van de minister. In crisistijd, zoals nu, zal je met de weinige middelen prioriteiten moeten stellen. Je zal leiderschap moeten tonen en dat heeft deze regering niet en dat kan deze regering niet!”, benadrukt de voormalige Juspol-minister fel tegenover Dagblad Suriname.
Assembleeleden struikelden afgelopen maandagavond erover dat het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) weinig middelen geautoriseerd heeft gekregen, terwijl er sprake is van verruwing van de criminaliteit. Minister Silos heeft bij beantwoording van vragen over de suppletoire begroting aangegeven dat door de precaire situatie er onvoldoende middelen vrijkomen om de criminaliteit afdoende te kunnen bestrijden. Ondertussen blijkt dat de verruwing van criminele activiteiten normaal doorgaan. “De taak van de regering c.q. de minister is om de samenleving te beschermen tegen personen die ernstig inbreuk plegen op de veiligheid en de vrijheid van de burgers. Maar aan de andere kant moet de regering c.q. de minister de samenleving ook het veiligheidsgevoel bieden. En je ziet dat zij in beide taken ernstig tekort schieten. Door zulke uitspraken te doen geeft de minister een verkeerd signaal naar de samenleving. Het eerste signaal is dat criminelen nog meer vrij spel krijgen en het tweede is dat de samenleving totaal onbeschermd aan haar lot overgelaten wordt”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!