Regering zwijgt in kwestie Aashna Kanhai

Ondanks meerdere pogingen van VHP-fractieleider Chan Santokhi om de waarheid achter het corruptieschandaal van ambassadeur Aashna Kanhai te kunnen horen, bleek dat de regering bij de verdere behandeling van de suppletoire begroting in De Nationale Assemblee (DNA) geweigerd heeft in te gaan op deze kwestie. Santokhi wil in zijn hoedanigheid als lid van de Departementale Commissie Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee weten wat de werkelijke waarheid is rond de ontzetting van Asif Iqbal als honorair-consul voor Suriname in India. “Wat is waar? Wordt er een onderzoek verricht door de Surinaamse regering”, vroeg de politicus aan de regering. De VHP-leider voerde in de eerste ronde van de begrotingen aan dat er verschillende conflicterende berichten over deze kwestie zowel nationaal als internationaal in de media worden gebracht en worden er over en weer zware beschuldigingen geuit. Nu is er zelfs een bericht in New York verschenen over een strafrechtelijke klacht die een anticorruptie-organisatie uit Bangladesh wegens mensenhandel tegen Kanhai heeft ingediend bij de openbare aanklager in New York, Preet Bharara. Achteraf hoort hij wederom via de media dat het om een gemanipuleerd vals mediabericht gaat. Santokhi wil concreet weten op grond waarvan Iqbal is ontslagen en of de regering het principe van hoor en wederhoor heeft toegepast bij het nemen van deze beslissing. “Het gaat om Surinaamse belangen waar ons buitenlands beleid zwaar wordt geschaad, maar niemand reageert”, aldus Santokhi. De minister van Buitenlandse Zaken ad interim Andy Rusland reageerde dinsdagavond na interruptie van de politicus wederom niet op deze kwestie. Santokhi zegt aan de krant dat hij uitkijkt naar de beantwoording van zijn vragen in de tweede ronde.
Financiële consequentie Qatar-SVB-deal
Santokhi wees de regering erop dat de handelingen van de ambassadeur ervoor hebben gezorgd dat de Surinaamse sporters een investering van USD 8 miljoen uit Qatar zijn misgelopen. Het fonds van USD 8 miljoen zou besteed worden om een sportcomplex op te zetten met daaraan gekoppeld een mall en een cineplex. De investeerders zouden hun expertise inzetten voor de ontwikkeling van een professioneel voetbal team in Suriname. SVB zou samen met de investeerders de voetbalsport promoten en stimuleren in grote delen van Caricom. Deze MoU lag de Qatari’s volgens een buitenlands persbericht niet lekker omdat Kanhai €10.000 vooraf eiste. In ruil hiervoor beloofde zij de getekende vergunningen te leveren. Ambassadeur Kanhai eiste ook een belang van 20% op het merk van de kleding, de schoenen en ander sportmateriaal dat door sponsors betaald zou worden. Santokhi heeft deze kwestie ook in zijn brief naar president Desi Bouterse op 11 augustus kenbaar gemaakt. “Het gaat om zeer ernstige beschuldigingen, waarover duidelijkheid moet komen”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!