Burleson verzoekt samenleving te helpen met prijscontrole

Minister Sieglien Burleson verzoekt de samenleving om een helpende hand te bieden door gevallen van vermoedelijke prijsopdrijving, vervallen producten, ondeugdelijke etikettering te melden en te blijven melden aan het ministerie van Handel en Industrie. Tijdens de voortzetting van de behandeling van de suppletoire begroting dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) benadrukte de bewindsvrouw dat door bepaalde omstandigheden het personeel van de Economische Controledienst (ECD) niet overal aanwezig kan zijn. “Helaas hebben wij daaromtrent geen uitsluitsel kunnen krijgen van het ministerie van Justitie en Politie of KPS voor de trainingen van buitengewoon agenten van politie, waardoor ploegen niet maximaal kunnen worden ingedeeld in vooral de districten”, stelde de minister. Dit kan persoonlijk, per e-mail, per brief, via de Coza applicatie en Facebook-pagina. Volgens Burleson verricht de ECD met de beschikbare middelen steekproefgericht controles uit. Het gaat dan om controles met name rondom de basisgoederen, maar ook om economisch strategische goederen als cement, gascilinders, bouwmaterialen, houtproducten etc. Burleson benadrukte dat zij wel ingenomen is met het feit dat de afdeling na verzoek drie voertuigen heeft ontvangen, zodat de werkzaamheden van het personeel vergemakkelijkt kunnen worden.
26 strafdossiers naar OM; hoge boetes opgelegd
Tot nu toe zijn volgens de minister door de ECD 26 strafdossiers doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Hiernaast worden ook boetes opgelegd van SRD 8000, SRD 30.000, SRD 35.000 en zelfs SRD 67.000. Via het onlangs gelanceerde Coza app zijn inmiddels 198 klachten ontvangen, waarvan nog 43 in behandeling zijn. De klachten worden volgens de bewindsvrouw direct afgehandeld door de afdeling Juridische Zaken of de afdeling ECD. De samenleving klaagt steen en been over het feit dat winkeliers haast dagelijks overgaan tot prijsverhoging van goederen. Volgens Burleson kunnen rapportages vanuit de burgerij een einde hieraan brengen.
FR

error: Kopiëren mag niet!