Rio koorts (16) – Strand

Rio koorts16 - Strand 2
Rio koorts16 - Strand 3
Rio koorts16 - Strand 1Een bewoner van Rio de Janeiro, ook wel Carioca genoemd, is onlosmakelijk verbonden met het strand. Het stralend witte zand langs de winderige Atlantische Oceaan in de hete zon vormt geen hinder voor ze. Vooral voor de schaars geklede vrouwen niet. Een stringbikini is heel normaal in hun gemeenschap. Niemand heeft er last van, althans daarop lijkt het. Men ligt gewoon op een baddoek tussen al de mensen te zonnen. In Suriname zou dat het een hoofdact worden op een strand, met alle ogen daarnaar gericht. Niet in Rio dus.
De stad telt een aantal stranden in Zuid-Rio, waaronder de bekendste Copacabana is. Die is ruim 5 km lang uitgestrekt en telt de meeste bezoekers. Ook het bekende beeld van Jesus Christus (Sao Cristobal) ligt in dit gebied; 86 Reiais betalen om naar het beeld te kijken. Een andere bekende strand (praia in het Portugees) is die van Barra da Tujica, dat ligt meer in het hart van Rio. Dit strand is ook kilometers lang. Ik had het geluk niet ver van deze praia te verblijven. Echter, vanwege de eenrichtingswegen, kost het meer om vanuit dit gebied naar het Olympisch park te gaan. Dus slechts een dag echt zijn we overdag via het strand naar het werk gegaan. Alle andere dagen was dat ’s avonds bij terugkeer. Toch konden we die middag, in een half uur, veel opvangen en vastleggen. Hoe de Carioca geniet van het natuurverschijnsel.
Het naar het strand gaan is voor de Carioca een must. Net als hoe ze hun haar laten knippen of naar de gym gaan. Ze lopen met hun stoeltje, baddoek en wat snacks richting het water, meestal op de zaterdag of zondag. Opvallend is dat bijna alle vrouwen van Rio, vooral in de ochtenduren, trimmen, gymmen of joggen, in 90% van de gevallen met hun hond. In Rio zijn honden meer dan een huisdier. Er zijn meer hondenzaken dan supermarkten. Deze winkels verkopen honderden items die een hond op hun gemak laten voelen in huis. Jaja, honden blijven niet in hokken zoals we in Su gewend zijn. Nee, ze blijven gewoon in huis net als alle andere huisbewoners. Ook hoe klein of groot ze zijn.
Terug naar het strand. Rio heeft goed ingespeeld op het strandtoerisme. Vrijwel alle grote internationale hotels liggen langs het strand. Van Marriot, Windsor, Sheraton, Hilton, Wyndham, allemaal hebben een vestiging. Je hebt ook veel kleine eetzaken en cafe’s langs het strand, die traditionele Braziliaanse gerechten en dranken serveren. Op het strand wordt beachvolley of –voetbal het meest gespeeld. Beachvolley is naast voetbal ook een volksport geworden in dit land. Tot in de late ochtend speelt men een potje beachvolley op het strand. Doordat de grote hotels ook hier gevestigd zijn, ontbreekt natuurlijk de straatprostitutie niet. Langs de weg heb je op elke hoek een paar commerciële sekswerkers die een broodje proberen te verdienen. Als je in Rio bent en je hebt geen strand of het beeld van Jesus Christus gezien, ben je niet naar de Cidade Maravilhoso (mooie stad) geweest.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!