Inaugurele opening crematieoord Uitkijk

1FRONT CREMATIE1
1FRONT CREMATIE2
1FRONT CREMATIE3
1FRONT CREMATIE4De Nationale Stichting Uitvaartoorden Suriname heeft op zondag 21 augustus 2016 haar lang gekoesterde wens in vervulling gebracht. Het Algemeen Crematieoord Uitkijk in het district Saramacca is na hard werken eindelijk inaugureel geopend. Initiatiefnemer Shabier Ishaak kwam op dit idee nadat hij in het ziekenhuis lag naast iemand die erg ziek was en die kenbaar maakte dat hij niet in staat was voor zijn crematie te betalen. Ishaak gaf te kennen dat hij veel medewerking heeft mogen ontvangen bij dit project. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, zette zwaar materiaal van Surzwam in voor het aanleggen van de weg. De districtscommissaris van Saramacca, Lachmirain Doebay, verleende de goedkeuring en bemiddelde bij de zandafgravers in het district voor het doneren van 750 kubieke meter zand per zandafgraver. Hierna organiseerde Ishaak een internationale bedelactie in samenwerking met Radio Sunrise in Nederland en deze actie bracht € 25.000 op. Inmiddels heeft Ishaak de minister van Natuurlijke Hulpbronnen aangeschreven om zijn medewerking te verlenen, zodat het oord voorzien wordt van elektriciteit en stromend water. Aan de minister van Openbare Werken is het verzoek gedaan om de straat te betegelen of te bestraten.
De opening werd bijgewoond door vicepresident Ashwin Adhin, die in zijn toespraak twee belangrijke toezeggingen deed. Ten eerste beloofde de vp ervoor te zullen zorgen dat de twee kilometer lange straat betegeld wordt en ten tweede dat een beschikking wordt afgegeven conform het voorstel van de stichting om deze straat naar initiatiefnemer Shabier Ishaak te vernoemen. De straat heeft inmiddels al een naambord met deze naam, echter moet de beschikking nog geslagen worden. De opening werd ook bijgewoond door vele prominenten, zoals minister Soeresh Algoe, VHP-voorzitter Chan Santokhi, Ben Mitrasing, Dharm Mungra en vele donateurs.
Er is op het crematieoord in Saramacca een aantal zaken gerealiseerd door de stichting. Er is een aula neergezet. Er is ook een kamp voor bezoekers, een beheerderswoning, een toilettengroep, een parkeerterrein en een wandelpark. De bedoeling is dat mensen de gelegenheid krijgen om lijken te cremeren. Mensen die niet kunnen betalen, kunnen in aanmerking komen voor een gratis crematie. Er kunnen tegelijkertijd vier lijken gecremeerd worden. ‘Tot voor de opening van dit crematieoord was er maar één crematieoord te Paramaribo waar men ook een heleboel voor moet betalen.’ Nickerie heeft ook een open crematieoord en in Paramaribo is er nog een elektrisch crematorium. Het is primair de taak van de overheid om crematieoorden en begraafplaatsen op te zetten. Als stichting heeft men gezien wat voor leed men heeft als Weg naar Zee uitvalt. Men had als wens om die situatie te voorkomen.

error: Kopiëren mag niet!