Vrijwilligers onmisbare schakel in Rio: “Ik heb heel veel pret”

Shrenik Avlani met een collega vrijwilliger uit Sao Paolo. Beiden wonen in het zelfde appartement (foto: Jaswant Gajadien)
Shrenik Avlani met een collega vrijwilliger uit Sao Paolo. Beiden wonen in het zelfde appartement (foto: Jaswant Gajadien)

De 36-jarige Shrenik Avlani uit India werkt gratis voor Rio2016. Hij is een van de 45.000 vrijwilligers op de Olympische Spelen (foto: Jaswant Gajadien)
De 36-jarige Shrenik Avlani uit India werkt gratis voor Rio2016. Hij is een van de 45.000 vrijwilligers op de Olympische Spelen (foto: Jaswant Gajadien)
Ben je de weg kwijt, een vrijwilliger is er. Weet je niet op welke plaats je moet zitten, een vrijwilliger is er om je te helpen. Maak niet uit wat je nodig hebt, van transport, voeding, wegwijzer tot bedenk maar wat. Een van de 45.000 vrijwilligers van deze Olympische Spelen zal je helpen. Ze vallen overal meteen op vanwege hun gele shirt en lichtbruine broek. In feite is dit niet iets nieuws, door de jaren vormen vrijwilligers een wezenlijke factor bij grote sporttoernooien. Wat wel nieuw is, is de constante toename van buitenlanders die als vrijwilligers naar het organiserend land gaan. ‘Ik heb heel veel pret tot nu toe in Rio met de Olympische Spelen’, zegt Shrenik Avlani aan Dagblad Suriname. De 36-jarige Avlani komt uit India om gratis te werken voor de organisatie Rio2016. ‘Ik wilde altijd een wereldtoernooi van dit formaat meemaken. Je hoeft geen kaarten te kopen voor de topwedstrijden, spelers van wereldniveau maak je van dichtbij mee’, geeft Avlani aan.
Gratis werken
Het vrijwilligerswerk houdt in dat je gratis voor de organisatie werkt. ‘Ik krijg geen cent betaling. We hebben twee set truitjes met broeken, een tas, een horloge en wat pins gekregen. Op werkdagen krijgen we gratis voeding en drank’, zegt de uit Calcutta afkomstige Indiër. Avlani wordt ingezet bij de basketbalwedstrijden, waar hij het publiek dirigeert naar hun juiste stoel. Hij vertelt dat er twee jaar geleden op internet een open vacature was voor vrijwilligers voor de Olympische Spelen in Rio. ‘Ik heb me toen geregistreerd, omdat dit een van me dromen was. De ticket naar Rio heb ik zelf betaald. Ook het verblijf komt uit mijn eigen zak. Ik woon samen met nog 6 anderen, allen Brazilianen uit Sao Paolo, in een gehuurde appartement. De kosten delen we samen’, legt hij uit. Hij was er al op 22 juli in Rio en vertrekt midden september. ‘Eenmaal ik uit huis ben, maak ik er meteen een Zuid-Amerikaanse tour van. Van Rio ga ik naar Ecuador, vervolgens naar Bolivia, Argentinie, Colombia om vervolgens in de USA te belanden. Vandaar uit keer ik terug naar India in november’, zegt Avlani. Dit project kost hem om en bij de US$ 5.000.
Suriname
Ook Suriname heeft er een vrijwilliger in Rio, te weten Fabienne Chundro. Volgens delegatieleider Oscar Brandon is het voor het eerst in de geschiedenis dat Suriname ook een vrijwilliger afgevaardigd heeft naar een groot toernooi. Chundro, die de Portugese taal ook machtig is, staat de Surinaamse delegatie bij in het Olympisch dorp.
45.000
De Spelen in Rio kent 45.000 vrijwilligers, een van de hoogste aantallen genoteerd ooit bij zo’n toernooi. Vanaf de luchthaven, straat, de bus, hotel, stadions, malls; overall zie je ze. In het atletendorp alleen zijn er bijna 6.000 vrijwilligers werkzaam. Het zijn meer studenten die hun cv proberen op te spekken. Het is werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De ‘volunteers’, zoals ze ook bekend staan, komen uit heel de wereld. Naast India zijn er ook veel uit China en Japan. Vanwege hun taalkennis, worden ze ingezet bij de landen waar ze passen. Naast wat kleding en wat pinnen, houden de vrijwilligers een levenservaring, die ze nooit meer zullen vergeten, over.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!