Grote ICT-prestatie Surinamers

De Surinaamse jeugd heeft het altijd gewild, maar onze jeugd heeft zelden eerlijke kansen gehad. Volwassenen vooral in de politiek hebben de jeugd altijd kansen beroofd, zelfs de jeugd uit eigen familie of omgeving. Er heeft vanuit de regio heel mooi nieuws Suriname bereikt: op een Caribisch ICT-contest hebben 3 Surinamers de hoofdprijs gewonnen. De jongeren variëren van 21-27 jaar en deden mee aan een wedstrijd van de Canto waaraan o.a. Bahamas, Belize en Trinidad meededen. De Canto (Caribbean Association of National Telecommunications Organizations) heeft telecombedrijven als leden uit de Caribische regio inclusief de USA. Uit Suriname is een aantal bedrijven ingeschreven. De Canto richt zich bij het uitvoeren van haar activiteiten ook op de jeugd. Het programma probeert jongeren te stimuleren om de nieuwe software designers en ontwikkelaars, ondernemers te worden en innovaties tot stand te brengen. De ICT applicaties zijn uiteindelijk door een jury beoordeeld. Deze soort competities kunnen het begin zijn van een ICT-bedrijf. De Canto is een ICT gerelateerde organisatie maar is heel zuinig en onoverzichtelijk met informatie. Zo is dit evenement niet gelanceerd in de Caribische media en maakt de organisatie ook niet bekend hoeveel landen hebben deelgenomen en wie heeft gewonnen en eventueel in welke categorie. De Canto lanceert press releases, maar over de Code 2.0 Hackaton is er geen persbericht. Een hackathon is een competitie waarbij groepen binnen een bepaalde tijd, die door de organisatie is uitgezet (24 of 28 uur) een applicatie voor een mobiel of computer moeten ontwikkelen. Elke hackathon heeft verschillende onderwerpen. Een groep kiest een onderwerp en maakt een applicatie die past bij hun gekozen onderwerp. De website heeft foto’s over belangrijke evenementen. Er wordt wel getracht om informatie over de wedstrijd aan te geven, maar dat is zeer schaars. Zelfs een afkorting van de naam ‘Canto’ is niet direct op de website te vinden. Op de website zijn er foto’s te vinden van de ‘32nd Annual Conference & Trade Exhibition’ die gehouden werd van 12 augustus tot en met 15 augustus 2016.
Op dag 3 (14 augustus) is te zien dat onze landgenoten de presentatie houden en hun prijs in ontvangst nemen. Joeri Lieuw, Wishaal Mathoera en Jurian Amatsahip laten zich fotograferen met de Surinaamse vlag voor het winnen van de wedstrijd. Ze hebben een applicatie gebouwd voor het efficiënt afhandelen van emergency calls. In het Sheraton Puerto Rico Hotel and Casino zien we ook onze minister van TCT braaf poseren op de tweede dag van de conferentie 13 augustus. Aan de competitie waaraan onze landgenoten deelnamen, deden 10 teams mee en die waren afkomstig uit 8 Caribische landen. In de media wordt gemeld dat de groep uit twee opdrachten een keus mocht maken. De Surinamers kozen voor het maken van een applicatie voor een call center. De app is voor zogenaamde 911 noodgevallen en de Surinamers hebben zelfs rekening gehouden met gevallen waar de waarschuwer niet in staat is te praten. Dan nog zal men een auto-ongeluk, een inbraak en een brand kunnen melden. Belangrijk bij de app is ook dat automatisch de locatie van de waarschuwer kan worden getraceerd en dat ook medische gegevens kunnen worden opgeslagen. Bij dit laatste kunnen dienstverleners dan met de juiste medicijnen hulp verlenen en deze ook gereed hebben. Wat de Surinamers op de competitie presenteerden, is nog een prototype, het moet verder worden verfijnd. Het mooie is dat de app na verdere ontwikkeling door onze Surinamers zal worden gelanceerd en verkocht. Daarmee is dan de start gemaakt van drie nieuwe ICT-ondernemers. Wie weet groeien ze tot ICT-ondernemers van enige formaat en worden het toekomstige werkgevers. De applicatie voor emergencies is ook in Suriname te gebruiken, men moet dan wel beschikken over internet en een smartphone. De ICT’ers hebben ontdekt dat zelfs bij de trage verbinding de app blijft werken.
De Surinamers hebben hun app in het buitenland ontwikkeld en het aldaar aan een internationaal gezelschap gepresenteerd. Deze ICT’ers hebben al eerder een zogenaamde wedstrijd georganiseerd door Telesur gewonnen tijdens de IT-Core/Telesur Hackaton 2015. De telecombedrijven aangesloten bij de Canto dienen bij wijze van bedrijfsvoering geregeld op dit niveau actief te zijn en een nieuw type ondernemerschap stimuleren. Een nieuwe generatie Surinamers is heel erg ontvankelijk door de ICT. Er zijn in de afgelopen periode ook in het onderwijs richtingen ontwikkeld op mbo- en hbo-niveau in de richting van ICT. Er is een taak weggelegd voor Minowc, TCT en HI om deze vorm van ondernemerschap te stimuleren. Deze winst geeft hoop voor de toekomst en is het bewijs dat Surinamers groot kunnen presteren.

error: Kopiëren mag niet!