Santokhi: “Coalitie wil rechtszaak Sapoen en Chitan beïnvloeden”

VHP-fractieleider Chan Santokhi is niet te spreken over het feit dat de wijziging van de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers (WTV) vandaag wederom op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA) is geplaatst, terwijl de oppositiepartijen en het parlement in een juridisch proces bij de rechterlijke macht verwikkeld zijn met betrekking tot de zoveelste terugroeping van de overlopers Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. “We merken steeds dat als de politieke macht of leiderschap van de regering juridisch in het geding is, er onmiddellijk gegrepen wordt naar politieke machtsinstrumenten om het juridische proces te beïnvloeden. Dat blijkt nu ook bij het terugroepen van Sapoen en Chitan, waarvan wij de juridische strijd nu intensiever en effectiever inzetten om hen teruggeroepen te krijgen. En ineens heeft de coalitie het wetsontwerp met alle spoed op de agenda geplaatst. Dit kan alleen de bedoeling hebben om de juridische zaak te beïnvloeden”, zegt de VHP-voorman aan Dagblad Suriname.
Behalve de bodemgeschillen, is bij de rechter onder de hamer een zaak tegen Sapoen, Chitan en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De VHP, NPS, PL, de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe vragen aan de rechter om de assembleevoorzitter te verbieden om de overlopers uit te nodigen voor vergaderingen. Afgelopen week is uitstel gevraagd aan de rechter. Volgens schema zou de zaak op 15 augustus uitgeprocedeerd zijn met een uitspraak. De rechter heeft ingestemd met de vraag voor uitstel door de gedaagden. Santokhi zegt dat zijn fractie wel degelijk een strijd hiertegen in het parlement zal leveren. “We gaan juridische en politieke instrumenten inzetten om de terugroepwet rechtszuiver en rechtmatig te laten en zullen protesteren tegen de toepassing van deze wet op lopende rechtszaken”, aldus Santokhi.
Parlement moet vonnissen rechters eerbiedigen
Het wetsvoorstel is op 10 mei behandeld. Er is veel kritiek geleverd op het ontwerp en de behandeling. Carl Breeveld van DOE die ook mede-initiatiefnemer was, heeft zich teruggetrokken. Hij gaf aan dat er rechtszaken gaande zijn over de terugroeping. Hij stelde dat de anticorruptiewet meer prioriteit heeft. “De rechterlijk macht heeft in meer dan 8 vonnissen al duidelijkheid verschaft over het terugroepen en gesteld dat de twee geen leden meer zijn van het parlement. Een ieder zal de rechterlijke vonnissen moeten naleven en uitvoeren, ook het parlement”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!