Afgestudeerde Wahi keert terug naar Suriname

Sunayna Wahi nadat ze haar heat in de preliminary gewonnen had (foto: ANP)
Sunayna Wahi nadat ze haar heat in de preliminary gewonnen had (foto: ANP)
De Surinaamse atleet Sunayna Wahi die momenteel in Rio vertoeft voor de Olympische Spelen, is vorig maand afgestudeerd aan de Adams State University in Colorado. Ze heeft haar titel behaald in de geologie en heeft ook een minor in geografie. ‘Ik keer terug naar Suriname om mijn land te helpen opbouwen. Dat zeg ik ook aan alle andere studenten die in de USA of Nederland studeren. Kom met je knowhow terug naar Suriname. Het land heeft jouw kennis nodig’, zegt Wahi. Haar afronding van de studie dit jaar was tijdrovend en met frustraties. Dat is ook ten koste van de prestaties op het atletiekfront gegaan.
Zondag is Wahi 26 jaar geworden. Hoe lang ze nog doorgaat met atletiek en of ze de Olympische Spelen van Tokio 2020 in haar achterhoofd heeft, kan ze niet met zekerheid zeggen. ‘Ik heb jarenlang getraind onder niet ideale omstandigheden. Nu train ik op professioneel niveau en maak grote vorderingen. Maar dat kan ten koste van je lichaam gaan. Daarom wil ik jaarlijks bekijken hoe het met me zit en of ik verder kan gaan. Wie weet dat ik Tokio wel haal’, geeft ze aan.
In Rio heeft ze vrijdag de kwalificatieronde gelopen in de ochtenduren en won haar heat met een tijd van 12.09 seconden. In de late avonduren moest ze uitkomen in de kwartfinale (series), waar ze als laatste eindigde met een tijd van 12.25 seconden. ‘De voorbereidingen naar de wedstrijd toe waren niet gunstig. Wie mij kent, weet dat ik de tweede loop van de dag altijd sneller ga. Maar hier was het omgekeerd, dus er moet iets zijn geweest. Het waren issues waaraan ik niets kon doen. Voor de prelims die ochtend moest ik in de regen opwarmen en nat wachten op mijn wedstrijd. Ik heb daar toch goed gedaan met 12.09. Om terug te keren naar het dorp moest je lange rijen volgen om de bus te pakken. Het Olympisch stadion is relatief ook ver van het atletendorp. Daarna ’s avonds weer terug naar het stadion voor de series. Ik was wel vermoeid. Ik vindt dat organisatorisch dit beter kon’, geeft Wahi aan.
Dat ze de halve finale niet heeft gehaald, daarop is ze niet teleurgesteld. ‘Al zou ik me personal best (11,71 seconden, red.) lopen in de kwartfinale, zou dat niet genoeg zijn voor een halve finaleplek. Ik moest zeker 0,3 seconden onder mijn PB lopen om kans te maken op de volgende ronde. Ik heb daardoor een gok genomen om een betere tijd neer te zetten, door sneller te gaan in het eerste stuk. Normaal doe ik dat bij mijn tweede helft. Maar het is niet gelukt. Ik kijk wel tevreden terug’, zegt ze.
Voor dit jaar heeft Wahi geen wedstrijden meer op het programma. ‘Ik zal eind van het jaar beginnen met trainen en mijn eerste wedstrijd misschien in januari 2017 lopen’, zegt ze. ‘Voor nu ga ik eten en drinken wat ik lust’, zegt ze.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!