Jogi hekelt onderhandse gunning Dalian voor USD 235 miljoen

Jogi hekelt onderhandse gunning Dalian voor USD 235 miljoen1
Jogi hekelt onderhandse gunning Dalian voor USD 235 miljoen2Assembleelid Mahinder Jogi kan zich niet indenken hoe de regering in De Nationale Assemblee (DNA) komt huilen en liegen dat zij geen geld heeft om belangrijke uitgaven in het land te kunnen doen, terwijl zij aan de andere kant op slinkse wijze een ‘njang’ probeert te maken door een onderhandse gunning te doen voor een bedrag van USD 235 miljoen. De raad van ministers heeft middels een resolutie van 23 juni 2016 werkzaamheden toegekend aan China Dalian International Cooperation Holdings Ltd. (CDIG). Volgens de resolutie gaat het hier om infrastructurele werken die Dalian zal uitvoeren met de aanduiding ‘Highway Road Project Paramaribo-Zanderij’ voor een bedrag van USD 125 miljoen en ‘National Roads and turnings to residential areas’ voor een bedrag van USD 110 miljoen. In de resolutie wordt duidelijk aangegeven dat in het belang van de Staat het noodzakelijk wordt geacht om af te wijken van de regel tot het houden van een openbare aanbesteding. De VHP’er vindt dat, indien de regering de situatie niet aankan, zij gewoon moet oppakken en opruimen. Hierdoor zal zij de samenleving niet verder tergen. Ziekenzorg is voor hem veel belangrijker dan nu een gat ergens te gaan dichten. “Is dit nu prioriteit? Moest je geen geld gaan zoeken om andere zaken als onderwijs en de gezondheidszorg te garanderen? Moest je de RGD niet die SRD 7 miljoen betalen?”, vraagt Jogi zich fel af.
Jogi zegt dat aan de hand van de US dollarkoers van SRD 7.28 dit het land een kostenplaat oplevert van ongeveer 1.8 miljard Surinaamse dollars. “Nota bene gaat het hier om een onderhandse gunning waar Surinaamse bedrijven zijn uitgesloten. Wanneer wij praten over ondernemerschap, productie en vertrouwen in eigen kunnen, zien wij dat de regering al deze dingen aan haar laars lapt en in zee gaat met een buitenlands bedrijf. Dit, terwijl ziekenhuizen aan het instorten staan, het onderwijs na 3 oktober niet gegarandeerd is, ouders van arme gezinnen geen raad meer weten, criminaliteit veel ergere vormen aanneemt, de politie geen overuren mag maken en niet kan uitrijden, omdat alle voertuigen defect zijn. Het volk wordt gewoon aan zijn lot overgelaten door het beleid van de regering”, aldus Jogi.
Resolutie misleidend opgesteld
In de resolutie wordt gesproken over ‘de urgentie van dit project’ en ‘in het belang van de Staat’. De parlementariër vraagt zich af wat zo urgent is in dit project. Jogi vindt dat de resolutie bovendien misleidend wordt opgesteld, omdat in artikel 3 van de resolutie wordt verwezen naar de bronnen waar de gelden staan die gebruikt zullen worden voor dit project. In de resolutie wordt volgens hem verwezen naar de begroting van het ministerie van Openbare Werken in 2016. “De regering is bezig de samenleving knollen voor citroenen te verkopen aan. Wanneer wij kijken naar de begroting van OW over het dienstjaar 2016, dan zien wij dat er SRD 43 miljoen is geraamd. Dit is gelijk aan ongeveer USD 6 miljoen. Op de ingediende suppletoire begroting staat onder de noemer ‘herstel en aanmaak van wegen’ nihil cent. Van waar zal de regering die extra honderden miljoenen halen om te voldoen aan dit contract”, vraagt Jogi zich af. De parlementariër vreest ervoor dat de regering straks wederom met tientallen claims zal zitten, omdat zij niet zal kunnen voldoen aan het contract met Dalian.
Lening nog niet getekend
Hoefdraad gaf in reactie op de aantijgingen van Jogi te kennen dat het hier om een zeer noodzakelijke lening gaat die Suriname onder de 2% met een vijf jaar ‘grace periode’ heeft kunnen bewerkstelligen. Het gaat volgens hem hier om een lening met een 20 jaar betalingsschema. “Het is nog niet getekend. Wat niet getekend is, is nog geen onderdeel van ons leningenplafond. Wij weten hoe wij dit moeten managen. Wij gaan onze wetten niet verkrachten.” Volgens de minister is dit bedrag daarom niet opgebracht op de begrotingen van OW, omdat de voorbereidingen hiervan heel wat tijd nemen. Waar nodig zal dit volgens hem in januari reeds op schema komen. Hoefdraad voerde aan dat het hier gaat om een overeenkomst van Dalian die reeds drie jaren in discussie was. Volgens hem hebben ook voorgaande regeringen concessionele leningen uit China op deze manier vastgesteld. “Dalian 2 en Dalian 3, waar de regering van meneer Jogi achter stond, zijn ook op die manieren afgehandeld. Wij moeten elkaar niet voor de gek houden”, aldus Hoefdraad.
Resolutie zegt niets over lening en aflossingstermijn
Jogi blijft echter erbij dat deze onderhandse gunning hem misleidend overkomt. “De minister zegt dat er geld geleend zal worden, concessionele leningen, met een looptijd van 20 jaar. Als dat zo is, waarom heeft de regering dat dan niet in de resolutie aangegeven? Waarom is niet in de resolutie aangegeven dat het ten laste is van de begroting van OW over 2016?”, stelde Jogi. Volgens hem zijn de opgenomen bedragen in de begroting van OW niets in vergelijking met de USD 235 miljoen.
FR

error: Kopiëren mag niet!