“Trend vertrek beroepsopgeleide mensen naar buitenland te merken”

Kinderen laten genieten van onderwijs is heden ten dagen een noodzaak. En dan maakt het niet uit over welk niveau van studeren er gesproken wordt. Echter heeft een groot deel van de ouders, van studenten in de verschillende districten, die hun kinderen naar de universiteit en hbo-scholen moeten sturen voor hun studie, het momenteel te verduren. Het betalen voor huishuur, studiegeld, elektra, water, internet, transport, aanschaf van boeken, kleding, schoeisel, schoolspullen, computer en nog vele ander bijbehorende materialen en kosten is niet meer te dragen. Parlementariër Jitendra Kalloe bevestigt ook dagelijks geconfronteerd te worden met personen die met zulke problemen te maken krijgen.
“Dan moet u nagaan hoe hard het is voor de ouders, wanneer er studenten zijn die voor het hoogste niveau op vwo geslaagd zijn en hun studie niet meer kunnen voortzetten”, stelt Kalloe. Klein landbouw, samen met tuinbouwactiviteiten met wat handelsactiviteiten vormen samen de inkomstenbron van zeker 80% van de populatie van Nickerie en andere districten als Saramacca en Commewijne. Het gevaar dreigt dat studerende kinderen uit deze agrarische gezinnen niet in staat zijn hun studies verder te bekostigen, met als gevolg, onderontwikkeling van het volk, urbanisatie van het platteland, maar ook immigratie vooral van beroepsopgeleide mensen naar het buitenland.
De trend naar ABC/Caribische eilanden, Europa en Amerika is volgens Kalloe reeds te merken.
“Onze Surinamers trekken weg en daartegenover komen er Haïtianen ons land binnen”, stelt de politicus. Ook de trek van ondernemers, jonge mannen vanuit verschillende districten naar het binnenland voor een beter inkomen uit de goudsector, is sterk aan het afnemen, omdat de toekomende kosten door de sterke devaluatie niet meer te dragen zijn.
De regering zal volgens Kalloe harder aan de slag moeten gaan om deze welwillende studenten te ondersteunen in het financiële. Daarvoor kan er inspiratie worden geput uit bestaande modellen in de wereld of kunnen zelfs nieuwe modellen worden ontwikkeld. Kalloe benadrukt dat dit een noodzaak is. Aan de andere kant zal de regering ook moeten werken aan het aanleggen van betere infrastructuur voor ondernemers in de districten zodat de exit-kracht van de bewoners niet wordt aangemoedigd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!