Day of the Wong Jawa: Javanen mogen trots zijn op hun taal, cultuur en adat

Bij de herdenking van 126 jaar Javaanse immigratie in Suriname mogen we er trots op zijn dat we als Javanen de taal, de cultuur en de zeden en gewoonten (adat) hebben kunnen behouden. Dit zegt Paul Salam Somohardjo, voorzitter van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) tevens lid van de Nationale Assemblee.
Traditiegetrouw zullen er ook dit jaar op 9 augustus diverse activiteiten worden gehouden te Mariënburg in het district Commewijne, met één belangrijk verschil: vanaf nu zullen de herdenkingsactiviteiten in het kader van de Javaanse immigratie niet meer door de Pertjajah Luhur als politieke partij worden georganiseerd, maar door: “ het Comité Day of the Wong Jawa”.
De Pertjajah Luhur heeft vele jaren herdenkingsactiviteiten in het kader van de Javaanse immigratie georganiseerd, maar kiest er nu bewust voor om zich steeds meer naar de achtergrond terug te trekken omdat de herdenking te belangrijk en te groot is om slechts binnen de politieke partij te worden gehouden. Volgens Somohardjo mag een ieder, ongeacht zijn of haar politieke kleur, een bijdrage leveren om de jaarlijkse herdenkingsactiviteiten tot een succes te maken. “Er zullen tijdens de activiteiten straks op Mariënburg dan ook geen vlaggen van de PL te zien zijn, maar wel van Suriname en bevriende naties zoals Indonesië en India,” verklaart Somohardjo.
Tot de activiteiten behoren een kranslegging bij het monument te Mariënburg, een talentenjacht met prijzenpot, een fototentoonstelling en diverse optredens van culturele groepen. Ook een informatiestand over onder meer de eerste boot die vanuit Semarang richting Suriname ging met de eerste Javaanse immigranten zal niet ontbreken. “De meeste mensen weten dat de Lalla Rookh de eerste boot is die hier in Suriname aankwam met Hindustaanse immigranten. Maar wie kent de naam van de boot die hier aankwam met de eerste Javaanse immigranten?” stelt Somohardjo de vraag. Hij kan zich herinneren dat zijn grootmoeder ook op die boot zat. “Wie weet kun je ook jouw voorouders tracen als je weet op welke boot zij zaten,” geeft hij het belang van dergelijke informatie weer. De parlementariër benadrukt dat de activiteiten op Mariënburg zullen worden gehouden, omdat het op deze voormalige plantage is dat de eerste Javaanse immigranten werden ondergebracht.
“Javanen in Suriname hebben een bijzondere vooruitgang gekend. Economisch, politiek en sociaal hebben we stappen vooruit gemaakt. We hebben een Javaanse DNA-voorzitter gehad, Javaanse parlementariërs, Javaanse ministers, ambassadeurs, ondernemers, afgestudeerden van de universiteit en noem maar op. Op alle niveaus hebben we posities kunnen invullen. We hoeven ons niet meer tevreden te stellen met de zogenaamde lage beroepen van vroeger en niemand hoeft meer op ons neer te kijken,” blikt Somohardjo terug. Hij gaat zelf de geschiedenis in als de eerste Javaanse Assembleevoorzitter in Suriname.
Dag van de Inheemsen
De herdenking van de Javaanse immigratie in Suriname valt altijd samen met de Internationale Dag van de Inheemsen op 9 augustus. Somohardjo zegt dit prima te vinden en geen behoefte te hebben om de herdenking op een andere dag te vieren. “Je kunt natuurlijk een hele week lang activiteiten hebben, maar dé dag zelf is 9 augustus. Dat is net als je verjaardag, je kunt dat niet verschuiven. Bovendien hebben we, door het samen te laten gaan met Inheemsendag, automatisch al een vrije dag en hoef je niet speciaal een nieuwe vrije dag aan te vragen,” stelt de PL-voorzitter.

error: Kopiëren mag niet!