‘Kwestie EBS: president te laat en vp gezagloos!’

Het overboord gooien van het principeakkoord van de raad van commissarissen van EBS met Owos is volgens DNA-lid Krishna Mathoera het zoveelste bewijs, dat de president en de vicepresident hun teamgenoten niet onder controle hebben en dat binnen de regering niemand goed geïnformeerd is over wat er moet gebeuren en wat de prioriteiten zijn. “Allerlei “kleine presidenten” brengen de samenleving met hun ongecontroleerde besluiten heel veel schade toe en dan komt de “opperpresident” de zaak even sussen. De president reageert constant laat, omdat hij geen overzicht heeft op wat rondom hem heen gebeurt. Zo gaan we geen millimeter vooruit en blijft het volk nog vier jaren in deze crisis”. De president moet volgens de VHP’er ontwaken uit zijn schone slaap en zijn verantwoordelijkheid als president oppakken en op een proactieve manier leiding geven. “Het is een aanfluiting van het gezag van de vicepresident (en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, die al ettelijke keren is terug gefloten), dat een raad van commissarissen, die onder hen vallen zulke vergaande besluiten neemt zonder overleg en afstemming. De president en de vp moesten weten dat er een stakingsdreiging was bij de EBS, een strategisch nutsbedrijf. Met deze stakingsdreiging zou omzichtig moeten worden omgegaan. Enerzijds om staking te voorkomen, waardoor meer schade voor de totale economie beperkt zou blijven en anderzijds geen loonsverhoging toe te kennen, vanwege het vastgestelde beleid van matiging van loonsverhogingen en afbouw van subsidie”. Een loonsverhoging, hoe rechtvaardig dan ook, zal volgens haar maken dat ook andere bonden zullen opkomen voor de rechten van hun personeel en dat daarmee de problemen alleen groter worden voor de regering. Ook naar het volk toe is het volgens Mathoera allesbehalve eerlijk en netjes, omdat men ongepland diep in de zakken heeft moeten tasten om de absurde EBS-verhogingen te betalingen naast de devaluatie en zware inflatie.
Helaas blijkt volgens de parlementariër dat de president dit niet wist en pas na het bereiken van het akkoord wakker werd. “Het is triest om te accepteren dat op zo een kinderlijke manier omgesprongen wordt met belangen van het volk. Het lijkt bijna opzet. Vaker niet weten wat de leden van zijn team aan het uitspoken zijn en wat het effect van die besluiten zijn voor het volk”. Zo was de president volgens haar ook laat om te zien dat de monetaire reserve werd opgemaakt door de “kleine president Hoefdraad”. “Had hij op tijd gezien, dan waren wij niet in deze crisis en had iedereen salarisverhoging kunnen krijgen. Als de president ook tijdig had gezien dat de Memorandum of Understanding ( MoU) met Suralco niet goed was, dan hadden wij de stuwdam, waardoor het volk niet zoveel hoefde te betalen voor stroom. Als de president tijdig had gezien en opgetreden tegen de toenmalige leiding van EBS om NV Greenland geen 22 miljoen SRD of bijkans 8 miljoen US$ te betalen zonder levering van de bestelde goederen, dan had het volk salarisverhoging. Deze late constateringen hebben grote delen van het volk niets meer dan ellende gebracht. Dit is niet het leiderschap welke Suriname nodig heeft om uit de crisis te komen”, aldus Mathoera.

error: Kopiëren mag niet!