Aandeelhouder accepteert principeakkoord EBS- OWOS niet

De Werknemers van de NV Energie Bedrijven Suriname hebben in de ochtend van 4 augustus het werk neergelegd. Dit in reactie op de mededeling van de aandeelhouders van het bedrijf, over de terugdraaiing van de bepalingen van het principe akkoord dat onlangs is overeengekomen tussen bond en directie. Dagblad Suriname verneemt van bondsvoorzitter Steve Geerlings, dat de actie inmiddels is opgeschort. De bondsvoorzitter heeft de werknemers gevraagd om het werk te hervatten. Er wordt uitgekeken naar de uitbetalingen zoals tijdens de onderhandelingen afgesproken. “Wij hebben een principe akkoord getekend en op basis daarvan werken wij. Als het principe akkoord niet wordt nageleefd, zult U zien wat er gaat gebeuren”, zegt Geerlings tegenover Dagblad Suriname.
Nieuwe instructies
De President van de Republiek Suriname en de Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, respectievelijk de aandeelhouder en gedelegeerde van de aandeelhouder zijn tevreden met het feit dat er in het weekend van 29 t/m 31 juli jl. overeenstemming is bereikt met het bestuur van de Ogem Werknemers Organisatie Suriname (OWOS). De aandeelhouder erkent dat de werknemers van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) een belangrijke bijdrage leveren in de garantie van de energievoorziening in Suriname. Voorts is men ook op de hoogte van het feit dat in de loop der tijden enkele privileges zijn verleend aan bovengenoemde medewerkers. Echter, kan de aandeelhouder zich niet terugvinden in enkele zaken die zijn overeengekomen met de OWOS. De aandeelhouder gaf de RvC van het bedrijf nieuwe instructies.
Teruggedraaid
De overeengekomen SRD 500 salarisverhoging en de eenmalige uitkering van SRD 1250 moeten worden opgeschort. Deze kwestie wordt meegenomen naar de cao van 2017. De EBS’ers komen alleen in aanmerking voor koopkrachtversterking en heffingskorting. EBS-medewerkers mochten 3000 kilowattuur (kWh) aan stroom per maand gebruiken, waarvoor er 80% korting werd gegeven. Afgesproken was nu dat het verbruik teruggebracht werd naar 1500 kWh. De nieuwe instructie is dat elke medewerker tot maximaal 450 kWh per maand voor 80% gesubsidieerd zal worden en op een verbruik daarboven een korting van 25% wordt toegekend. In het privilege van gratis gas is ook flink gesnoeid. EBS’ers mogen per jaar 1 gascilinder van 100 lbs of 2 van 25 lbs per jaar per persoon. De rest van de privileges, worden meegenomen naar de onderhandelingen van 2017.
Overleg met SER
De aandeelhouder kan zich niet terug vinden in een salarisverhoging van SRD500 voor alle medewerkers. Dit omdat de regering in overleg met de sociale partners, waarbij de OWOS ook participeert, is overeengekomen dat salarisverhogingen in de precaire situatie zoals wij er macro-economisch voor staan op dit moment, pas na overleg met de Sociaal Economische Raad(SER) toegekend zullen worden. Met de sociale partners is verder afgestemd dat er een belastingvrije koopkrachtsversterking van SRD 100,= en een (belasting)heffingskorting van SRD 125 per maand zullen worden toegekend aan alle medewerkers.
Lumpsum van 1250 SRD
De verhoging van SRD500 voor de EBS medewerkers is daarnaast ook niet te rechtvaardigen temeer omdat het bedrijf en de energievoorzieningssector in een belangrijk transformatie proces verkeren en de gemeenschap gevraagd wordt om offers te brengen zodat de tarieven welke aan de gemeenschap doorberekend gerationaliseerd kunnen worden. Ook de afgesproken lumpsum van SRD 1250 is in dit licht niet te rechtvaardigen.
Privileges
Er is ook geconstateerd dat de leiding is meegegaan met de eis van de OWOS om de privileges betreffende stroomkorting en gratis gas te continueren. Dit is echter niet in lijn met de visie van de aandeelhouder en haar gedelegeerde. Privileges passen in een bepaalde context en tijdgewricht. Daarom kan de aandeelhouder niet toestaan dat deze privileges op deze manier worden gecontinueerd.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!