Gajadien: “DNA-vergadering was mensonterend”

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) is niet te spreken over de wijze waarop alle fracties in De Nationale Assemblee (DNA) maandag zeker 5 uren lang met een schorsing hebben moeten zitten, terwijl het vooraf reeds duidelijk was dat de regering haar huiswerk nog niet had gemaakt voor de verdere behandeling van de wijziging van de Vuurwapenwet. Volgens de politicus wist assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons reeds van te voren dat het gisteren moeilijk zou zijn de vergadering voort te zetten. Desondanks heeft zij toch ervoor gekozen en heeft zij na een lange schorsing mensen laten gissen of de vergadering nog voortgang zou vinden of niet. “Het is schrikbarend en mensonterend. Dit is ongehoord. De DNA-voorzitter kon de fracties ten minste hebben kunnen melden hoe lang de beraadslagingen tussen de commissie van rapporteurs en de regering zou duren”, zegt de politicus tegenover Dagblad Suriname. Geerlings-Simons had na een late aanvang van de vergadering omstreeks 12.30 uur besloten om de vergadering ‘kort’ te schorsen om de regering en de commissie van rapporteurs met elkaar te laten afstemmen over de wijzigingen. Die korte schorsing mondde uit in een urenlange schorsing. Volgens Gajadien hadden de oppositionele fracties reeds voor de verdaging van de vergadering besloten de vergaderzaal onder protest te verlaten. Gajadien benadrukt dat het hier niet alleen gaat om DNA-leden, maar ook de media, politie, deskundigen, het DNA-personeel en andere genodigden die steeds door tekortkomingen van anderen moeten lijden. Uiteindelijk werd de vergadering verdaagd naar vandaag om 12.30 uur.
Nog geen nota van wijziging
Gajadien zegt dat het parlement tot maandagmorgen nog geen nota van wijziging van de regering had ontvangen met betrekking tot de doorgevoerde wijzigingen op het wetsvoorstel. Minister Justitie en Politie ad interim Soeresh Algoe gaf kort voor na de lange schorsing in het parlement aan dat de regering lang heeft moeten afstemmen met de deskundigen en de commissie van rapporteurs. Hij verzekerde het college dat de regering hard zal werken om de gewijzigde versie van het wetsontwerp dinsdagmorgen op te sturen. Volgens Geerlings-Simons zal de regering bij de aanvang van de vergadering aan het woord komen voor de mondelinge akte van wijziging, waarna het parlement weer aan het woord zal komen. Gajadien hoopt dat de vergadering van vandaag wel normaal kan worden voortgezet.
Diverse voorstellen bij wijziging
Bij de ‘Vuurwapenwet’ heeft minister Jennifer van Dijk-Silos vorig week dinsdag na overleg met de commissie van rapporteurs toegezegd dat de leeftijd om aan een vuurwapenvergunning te komen, verlaagd wordt van 25 naar 21 jaar. In eerste instantie was dit gesteld op 30 jaar. Nadat er kritiek was van diverse assembleeleden is besloten om voor een vergunning voor een vuistvuurwapen SRD 2.400 te vragen en voor verlengingen SRD 250. De minister voerde aan dat naast het kostendekkende aspect, de overheid ook een beetje winst mag maken, waardoor de inkomsten van de Staat worden verhoogd. Diverse Assembleeleden hebben er moeite mee dat verschillende tarieven voorgesteld zijn, afhankelijk van in welk district iemand woont. Volgens Mahinder Jogi (VHP) creëert de regering hiermee juist ongelijkheid in de samenleving. Hij voerde aan dat dezelfde voorwaarden voor iemand die in Wanica of Commewijne woont, moeten gelden voor bewoners van Paramaribo. Voorgesteld werd ook om meer mensen die in een huis wonen, vergunning te verlenen voor gebruik van een vuistvuurwapen, waardoor de behoefte aan aanvragen minder wordt. Dit is overgenomen door Van Dijk-Silos. De medegebruikers moeten wel beantwoorden aan dezelfde eisen als de aanvrager.
FR

error: Kopiëren mag niet!