Concept buurtwacht heeft altijd een bijdrage geleverd

Districtscommissaris Jerry Miranda was 15 jaar geleden voorzitter van het Buurtwacht Collectief. De buurtwacht van Noord bestaat er nog. Mensen werden aangehuurd om in de buurten te surveilleren. “Je hebt afgebakende blokken binnen zo’n een buurtwacht. De buurtwacht houdt de wacht in zo een buurt en is dus de hele avond in de buurt actief. Indien zij wat constateren, wordt de politie ingeschakeld. Het systeem heeft altijd gewerkt”, zegt dc Jerry Miranda. Aan deze groep werd een kleine tegemoetkoming gegeven. “Wij hebben heel vaak ondersteuning verleend aan de politie toen. Er werden toen auto’s ter beschikking gesteld of motorfietsen. We zijn zelf in dat kader naar Santo Domingo geweest voor de voordracht, omdat het buurtwachtconcept een internationaal ding is. Alle landen kennen dit systeem.
Het werkt omdat je de ogen en oren in de buurten bent. Het buurtwachtgedeelte is binnen het politiegebeuren wel zichtbaar gesteld en bekend. Binnen de buurtwacht zijn er buitengewone agenten, die bij de wet verlengstukken zijn van de politie. In de buurtwacht staat als doelstelling verwoord dat zij ondersteuning zullen bieden aan de politie. Het model van de buurtwacht is eveneens binnen het veiligheidsplan van de commissie, die ingesteld werd voor bescherming van winkeliers, klanten en de rest van de gemeenschap, opgenomen.”
De dc brengt in herinnering dat de commissie helemaal vrijgelaten wordt zelf beslissingen te nemen op dit gebied. De aanpak van de criminaliteit is een landelijk proces. “We zullen in Paramaribo starten omdat deze toch uitsteekt, maar het ligt in de bedoeling dat dit initiatief in alle districten doorgevoerd zal worden. We hebben de commissie opgericht ter ondersteuning van het geheel. De commissie hoeft in dit kader niet per se naar de dc te rapporteren . “Het lijkt alsof we het voortouw hebben genomen in Paramaribo, maar het was gewoon de tijd ervoor”, aldus dc Miranda.

error: Kopiëren mag niet!