Bushouders verdienen minder in de vakantie

Bushouders verdienen minder in de vakantie.“De bushouders zijn vanaf de zeventiger jaren voorbereid op de vakantie”, dit stelt Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Boot- en Bushouders in Suriname (OBS). De vakantie staat voor de deur. Dit betekent voor een groot deel van de bushouders een grote terugval in inkomsten. Wie niet rijdt, verdient geen geld bij passagiers. Als er niet wordt gereden dan betaalt de overheid ook geen subsidie uit. In 1992 hebben de bushouders 50% tariefsverhoging gehad. Vanaf toen kreeg men door de jaren heen rond de 10% en de 20% verhoging. In 2000 kreeg men 100% tariefsaanpassing. “Bij die 100% werd gezegd dat men het geld zodanig moest besteden dat men in de vakantie ook zichzelf kon bedruipen. De mannen behelpen zichzelf wel op een of andere manier. Sinds de instelling van schoolvervoer hebben ze gewoon kunnen overleven”, stelt Themen. De OBS-voorzitter stelt concreet dat de vakantieperiode niet een favoriete periode is van de bushouders.

Gelijke situatie bij PLO

Terugval van de inkomsten geldt ook voor de bushouders verbonden aan de Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO). Ondervoorzitter John Bivee zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat door de mindere aanloop van passagiers in de vakantie, de wachttijden langer zijn dan rijtijden. “Bij ons heb je dezelfde situatie. In de vakantie zijn de scholen gesloten en heb je minder aanloop van passagiers. Een ieder gaat buiten de stad. Jij in de stad verdient bijna niks. De inkomsten zijn dus ook niet zo rooskleurig”, stelt Bivee. Gezien schoolbushouders in de vakantie geen geweldige inkomsten hebben, wensen die hun achterstallige subsidiebetalingen op hun rekeningen te zien.
Subsidie NVB wordt nu gestort
De bushouders van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) krijgen sinds gisteren hun achterstallige subsidiegelden op hun bankrekeningen gestort. Het gaat voorlopig om een inhaalslag van 3 maanden. Volgende week volgt nog een maand. Nadat een evaluatie hierover is gemaakt, zal weer een inhaalslag van 3 maanden volgen. Dit zijn concrete afspraken die met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme zijn gemaakt. De uitbetalingen van PLO lopen ook vlot. PLO stopte onlangs met de uitbetalingen van de bushouders, omdat zij geen geld meer wilde lenen bij de bank. Nu heeft de overheid volgens Bivee al het geld al gestort en is de uitbetaling van de week nog rond. Het jaar 2000 was markant, maar in de loop der jaren is alles achterhaald. De koers is omhoog en de onderdelen van de bussen zijn steeds duurder geworden.
OBS zal weer met de overheid aan tafel zitten en de zaak bekijken. Dit kan er echter weer toe gaan leiden dat de overheid zal stellen dat de bussen multi-inzetbaar moeten worden. Dit houdt zoveel in dat er maar één vervoersorganisatie moet zijn die het schoolvervoer en het vervoer van NVB draait. Daar is OBS in ieder geval tegen, omdat men daarmee bushouders brodeloos zal maken.
PLO heeft onlangs een 20% tariefsverhoging kunnen bewerkstelliggen. Afhankelijk van de ontwikkelingen de komende dagen zal de PLO nog bepalen als de noodzaak bestaat om weer met de overheid aan tafel te gaan.

error: Kopiëren mag niet!