Hof stelt veroordeelde in berovingszaak Landbouwbank voorlopig in vrijheid

Het Hof van Justitie heeft de veroordeelde Winston M. op verzoek van zijn advocaat, Reshma Garib, woensdag onder voorwaarden voorlopig in vrijheid gesteld. Deze veroordeelde en zijn comparant Ronny R. zijn elk door de kantonrechter in juni 2013 veroordeeld tot een celstraf van tien jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Deze twee veroordeelden waren het niet eens met de uitspraak. Zij hebben toen binnen de vastgestelde termijn van twee weken na de uitspraak van de rechter, hoger beroep aangetekend. Zij worden elk ervan verdacht op 5 mei 2011 de Landbouwbank te Lelydorp op klaarlichte dag te hebben overvallen.
De veroordeelden hebben reeds vijf jaar en een maand in detentie doorgebracht, dus de helft van hun opgelegde straf hebben zij al uitgezeten. Op de zitting heeft advocaat Garib vooruitlopend op haar pleidooi, het verzoek aan het hof gedaan om de vrijheidsbeneming van haar cliënt Winston M. op te heffen c.q. op te schorten. In deze hofzaak zijn alle getuigen reeds gehoord. Volgens de verdediging is uit het onderzoek en de verklaring van de getuigen niet komen vast te staan dat Winston betrokken bij was de gewapende roofoverval op de Landbouwbank. Zij verzocht op basis hiervan om de veroordeelde alsnog in vrijheid te willen stellen. Het Hof is meegegaan met het verzoek van de raadsvrouw en stelde de veroordeelde Winston hangende het verdere onderzoek voorlopig in vrijheid.
Bij de beroving maakten de criminelen SRD 209.933, US$ 12.498, euro 19.087, een computerkast en beveiligingscamera’s buit. De filiaalmanager, personeel, bewaker en klanten werden beroofd, mishandeld, bedreigd en onder schot gehouden. De criminelen hadden vier auto’s ingezet bij deze beroving. De veroordeelde Winston en zijn comparant Ronny R. zijn beiden recidivisten. Ronny was tien dagen na de uitspraak, dus op 20 juni, ontvlucht uit het huis van bewaring Santo Boma. Vier maanden later werd hij aan de Libanonweg wederom gearresteerd. Deze veroordeelde blijft hangende het onderzoek in detentie. De verdere behandeling vindt plaats in oktober. Winston werd bij deze aangezegd om aanwezig te zijn. Het Hof heeft deze verdachte onder drie aan hem bekende voorwaarden voorlopig in vrijheid gesteld.

Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!