Gajadien hoopt dat Hoefdraad niet in een omgekeerde wereld leeft

Assembleelid Asiskumar Gajadien hoopt dat Financiënminister Gilmore Hoefdraad niet in een omgekeerde wereld leeft, aangezien alle zaken die de bewindsman aankaart juist een omgekeerde wending nemen. Zo is het Asycudasysteem van de douane afgelopen vrijdag wederom uitgevallen, terwijl de bewindsman een dag van tevoren nog alle garanties in De Nationale Assemblee (DNA) had gegeven om zoiets in de toekomst te voorkomen. “De minister hield het parlement voor dat er gefraudeerd was in het systeem en dat een team bezig was om alles in kaart te brengen. Alleen namen van mensen die bezig waren met frauderen moesten nog ingevuld worden om ze te kunnen pakken. Nauwelijks heeft hij dat gezegd en een dag later is het systeem wederom uitgevallen.” Volgens Gajadien was deze situatie tot 14.00 uur maandagmiddag nog niet opgelost. Opmerkelijk volgens hem is dat deze keer het niet duidelijk is wat de oorzaak is van de uitval. De politicus kijkt met bevreemding naar deze situatie. “Terwijl de minister zegt dat er duidelijk sprake is van fraude, moeten wij niet vergeten dat de minister van Financiën ad interim, Steven Relyveld, eerder had aangegeven dat de eerste uitval te wijten was aan menselijk falen. Wanneer deze zaken gesteld worden en het systeem toch niet werkt, roept dit vraagtekens op”, aldus Gajadien. Volgens de VHP’er is het van belang dat de bewindsman onmiddellijk de stakeholders uit de samenleving de juiste informatie geeft en niet moet doen alsof alles is opgelost, terwijl dat nimmer het geval is.
Wisselkoers neemt ook omgekeerde wending
Gajadien benadrukt dat de bewindsman eerder ook uitspraken heeft gedaan over het omlaag brengen van de valutawisselkoers. Uiteindelijk heeft dit ook een omgekeerde wending genomen en ziet hij vandaag de dag dat de koers voor de US dollar juist omhoog gaat. De koers bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is sinds de beloftes van de bewindsman en president Desi Bouterse van SRD 5.79 gestegen naar boven de SRD 7 voor de US dollar. De huidige koers voor de Euro ligt al op de SRD 8. De straatkoers is veel hoger. Donderdag garandeerde de minister wederom in de DNA dat tot neergang van de koers zal worden overgegaan.

Deskundigheid aangetrokken op CBvS, maar juist ondeskundigheid getoond

De politicus zegt dat Hoefdraad eerder ook in de DNA gesteld heeft dat hij 55 jonge economen en juristen heeft aangetrokken tijdens zijn periode als president van de CBvS. Er is veel geïnvesteerd in eigen kader. Iets wat volgens Hoefdraad in geen tientallen jaren was gedaan. Het niveau van de bank is volgens hem opgetrokken. “Juist blijkt dat ondanks zoveel deskundigen zaken helemaal verkeerd zijn gegaan. Vandaar dat ik hoop dat deze minister niet in een omgekeerde wereld leeft”, aldus Gajadien.
Achterstanden lopen verder op
Doordat het Asycudasysteem eerder was uitgevallen, moesten de werkzaamheden handmatig gebeuren, waardoor veel vertraging is opgelopen. De handmatig verwerkte gegevens zouden alsnog in het systeem worden ingeboekt, garandeerde de minister in de DNA. Ondertussen zal met de tweede uitval nog meer achterstand in het systeem ontstaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!