Doekhie: “De president werd zwaar op het commissariaat beledigd”

Rashied DoekhieHet besluit van districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh van Coronie wordt door delen van de politiek ondersteund. Dit zegt NDP-parlementariër Rashied Doekhie aan Dagblad Suriname. Joeloemsingh heeft het personeel van het commissariaat Coronie op 20 juli schriftelijk een waarschuwing gegeven. Hij accepteert het niet dat er op het werk mogelijkerwijs activiteiten plaatsvinden en uitspraken gedaan worden in de politieke sfeer. “De mensen komen in uniform, zitten daar met de krant en wanneer er iets negatiefs over de president in staat, dan schreeuwen ze: ‘luku a dagu, a fufuruman. Deng mang musu sutu eng kirie’. Dit zijn de uitspraken die de mensen op het commissariaat doen”, zegt Doekhie. Volgens de politicus worden zaken erger wanneer deze uitspraken in het bijzijn van de burgers worden gedaan die zich op dat moment ook op het commissariaat bevinden om hun zaken te doen. De NDP’er benadrukt dat dit slechts een voorbeeld is van de zaken die zich op het commissariaat afspelen. De zaak werd te chaotisch, waardoor uiteindelijk moest worden ingegrepen. “Deze dc werkt in overleg. Hij heeft mij als goeroe ook hierover gesproken. Ik heb toen met Remy Tarnadi gesproken die mij nog ergere dingen heeft verteld. Daarna heb ik het met de minister van Regionale Ontwikkeling opgenomen, waarna wij de dc gezamenlijk geadviseerd hebben een zeer milde brief te schrijven. Als het aan mij lag, moesten deze mensen worden weggejaagd”, aldus Doekhie.
Verzoek burgervader hoeft geen probleem te zijn
Doekhie vraagt zich af wat het probleem is van mensen, waaronder ook Hesdy Pigot van de NPS, om een herrie te maken van het verzoek van de burgervader. “Het is een zeer milde brief die de dc heeft geschreven. In mijn tijd, toen ik dc was en mensen dit soort gedragingen ook zouden vertonen, waren zij gelijk naar Haïti overgeplaatst. Deze dc is een religieus mens die een algemeen schrijven zonder naam en toenaam heeft gestuurd”, zegt hij. Pigot zei eerder aan de krant dat het feit dat de districtscommissaris in zijn circulaire ambtenaren bedreigd heeft zware sancties toe te passen, wanneer hij merkt dat er over politieke issues wordt gediscussieerd, een regelrechte schending is van het grondrecht van vrije meningsuiting. De grondwet geeft volgens hem duidelijk aan in artikel 8 lid 2 aan dat niemand op grond van zijn politieke overtuiging gediscrimineerd mag worden. Namens de NPS eiste Pigot een optreden van de president. Doekhie benadrukt dat het personeel wel degelijk weet wie van hun de werkelijke daders zijn. Hij verwijst hiermee ook richting de NPS.
‘Je mag geen politiek tijdens werkuren bedrijven’
De brief van de dc praat echter over activiteiten en politieke uitspraken. Normale gesprekken mogen volgens de grondwet echter nimmer gecensureerd worden, tenzij die beledigend zijn. Nergens noemt de Personeelswet, de belangrijkste wettelijke basis en medewerkers op een commissariaat, het praten over politiek als een ambtelijke overtreding of plichtsverzuim. Op de vraag welke wettelijke grondslag het besluit van de dc heeft en of dit geen beperking is van de vrijheid op meningsuiting, zegt Doekhie dat er in dit geval helemaal geen sprake is van het beperken van de vrijheid van meningsuiting. De zaken werden te persoonlijk en beledigend, waardoor de dc op grond van zijn bevoegdheid moest optreden. “Lantie betaalt jou niet om daar politiek te komen bedrijven, maar betaalt jou om mensen ongeacht hun politieke kleur te helpen op het commissariaat. Als je na 15.00 uur je dingen wil gaan schreeuwen, ben je dan vrij”, aldus Doekhie.
FR

error: Kopiëren mag niet!