VCB introduceert pandhuisdiensten op Kwatta

VCB introduceert Pandhuisdiensten op Kwatta1
VCB introduceert Pandhuisdiensten op Kwatta2De Stichting Surinaams Volkskredietbank (VCB) introduceerde op 20 juli een nieuw filiaal Pandhuisdiensten te Kwatta. Bij het overnemen van de Landbouwbank door de VCB had de directie zich als doel gesteld dat alle kantoren die nu VCB-kantoren geworden zijn, het dienstenpakket van de VCB aanbieden. In dat pakket zit ook het pandhuis. Kwatta is in deze de eerste in de reeks van kantoren overgenomen van de Landbouwbank, die de diensten zal aanbieden.
Dagelijks 1500 aanmeldingen voor verpanding sieraden
Bij de pandhuizen kunnen mensen terecht voor kleine kredieten, met als onderpand hun gouden sieraden. Bij de VCB kan men alleen gouden sieraden verpanden. Aan de hand van het gewicht en karaat wordt bepaald hoeveel men als leensom zou kunnen krijgen. Men kan minimaal een leensom van SRD 25 krijgen. Momenteel heerst er een piekperiode. Dagelijks zijn er zeker zo’n 1500 personen, die zich aanmelden voor verpanding van sieraden. De aanmeldingen variëren van grote tot kleine kredieten. Vincent Gordon, coördinator Pandhuizen VCB, geeft aan dat er niet is onderzocht als er een toename is in de frequentie van verpandingen. De geschiedenis echter wijst aan dat in tijden van lastige economische omstandigheden, mensen eerder geneigd zijn te willen overleven door sieraden in pand te geven.
Pandhuizen bestaan er al lang. VCB is zeker niet de enige. “Wat deze dienst betreft, zijn wij de grootste in het land. Tevens zijn wij de enige die binnen wet en recht opereert. Wij zijn niet bang voor concurrentie. Er is regelgeving op dit gebied en als men mee wil doen, moet men zich aan de regels houden. Wij houden ons aan de regels. Het is niet aan ons gelegen om anderen op de regels te wijzen. Er zijn instanties die erop moeten letten”, stelt de coördinator.
Op het hoofkantoor van de VCB en het kantoor te Latour worden er maandelijks veilingen gehouden. Op Lelydorp wordt er om de twee maanden veilingen gehouden. Dit zou dus betekenen dat een dik deel van de klanten van de instelling niet in staat zou zijn om de leensom terug te betalen. Volgens Gordon komt het vaak voor dat mensen de leensom niet terug kunnen betalen. Vervolgens gaan de spullen allemaal op veiling. In procenten uitgedrukt ligt dat tussen de 5% en de 10%. “Dat is overal bij de kredietverlening zo. Een deel mislukt vaak”, aldus de coördinator Pandhuizen. Het ligt in de bedoeling om ook in Tamanredjo en Coronie op korte termijn deze diensten aan te bieden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!