Belfort: “Bouterse heeft DOE kapotgeslagen”

Assembleelid Edward Belfort (Abop) vindt dat president Desi Bouterse, met het aanhouden van Reguillio Dodson als minister, erin is geslaagd om de DOE compleet kapot te slaan. De voormalige minister van Justitie en Politie zegt aan Dagblad Suriname dat de stap van het staatshoofd om de partij voor Democratie Ontwikkeling in Eenheid (DOE) uit de coalitie te zetten, eentje was die hij al bij de start van de samenwerking had zien aankomen. Hij verwacht ook hetzelfde lot voor de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), die nu de enige coalitiepartner is van de Nationale Democratische Partij (NDP). “Vanaf het moment dat de samenwerking met de DOE beklonken was, wist ik wat zou gebeuren. Ik praat uit ervaring en ik wist dat DOE geen bewegingsruimte zou krijgen. Geen enkele partij, ook niet de BEP, heeft bewegingsruimte. Ze zit als aanhangsel daar”, zegt de politicus. Belfort benadrukt dat hij uit ervaring de handelswijze van president Desi Bouterse heel goed kent. Zo weet hij ook dat alle andere politieke partijen die eerder met de NDP hebben samengewerkt, vandaag de dag compleet vernield zijn. Zo is de BEP niet eens de schaduw meer van wat zij eens was. De enige partij die hij volgens Belfort niet klein heeft kunnen krijgen, is de Abop met wie zij van 2010 tot 2015 in coalitieverband heeft samengewerkt.
‘Als je partij ophoudt met de samenwerking, moet je ook bedanken’
“Zoals bekend, hebben zij eerder ook hemel en aarde bewogen om mij erbij te halen, maar ik heb pertinent geweigerd. Dit, omdat dat niet op mijn agenda voorkwam. Bij monde van de president werd mij zelfs de ministeries van Defensie en Justitie & Politie beloofd. Dat heb ik ook geweigerd. Toen begon men te trekken door wilde verhalen over mijn overloop naar de NDP bij de media in te werken. Never doe ik dat. Maar bij Dodson wist ik vanaf het begin dat dit zou gebeuren”, benadrukt de Abop-topper. Volgens de parlementariër hangt het compleet af van de inborst van de persoon om aan te kunnen geven of die wel of niet mee gaat doen in dit spelletje van de president. “Je komt van een partij, je partij heeft je daar gepolst en als je partij ophoudt met de samenwerking, dan moet je ook bedanken”, aldus Belfort.
Gedrag Dodson brengt partij verder naar afgrond
Belfort denkt dat het voor de DOE zeer moeilijk zal worden disciplinaire maatregelen tegen Dodson te treffen, aangezien het om een persoon gaat die de post van minister bekleedt. Krachtens artikel 110 van de grondwet is de president de enige persoon die de bevoegdheid bezit om ministers te benoemen en te ontslaan. Het enige wat de partij volgens hem nog kan doen, is ‘de man royeren uit de partij’. “Dat betekent eigenlijk ook het einde van de DOE, omdat zij de ene zetel die zij hebben straks ook zullen verliezen. De kiezers zullen geen vertrouwen meer hebben in de partij. Iets dat al behoorlijk is teruggevallen”, aldus Belfort.
FR

error: Kopiëren mag niet!