Suraj Sahadewlal: “Mahadewsingh moet achter de mannen aangaan”

“Er zijn bushouders die al bijkans 15 jaren hun formulieren hebben ingevuld, terwijl die tot heden nog wachten op een reactie van het bestuur. De PLO betaalt ons compensatie uit, maar wil diezelfde ontvangers van compensatie niet tot lid maken van de organisatie”, stelt Suraj Sahadewlal, de leider van het Actiecomité van de particuliere lijnbushouders in gesprek met Dagblad Suriname. In de statuten van de Particuliere Lijnbusorganisatie (PLO) is duidelijk opgenomen dat vergunninghouders een schriftelijk verzoek moeten richten aan het bestuur voor de aanvraag van het lidmaatschap. Daarbij moeten persoonlijke gegevens en een kopie van het vergunningsbewijs overgelegd worden. Dan pas wordt het schriftelijk verzoek in behandeling genomen bij het bestuur. Die zal bepalen over de goedkeuring van het schriftelijk verzoek. Als zij verzoeken weigeren, dienen zij dat omkleed met argumenten kenbaar te maken.
Volgens Sahadewlal zijn dit normale regels binnen de organisatie. Hij stelt echter dat, indien men een actief particuliere bushouder is, en er op geen enkele manier kan worden aangetoond waarom het bestuur bezwaar heeft om de bushouders toe te laten tot de organisatie, de bushouders gewoon moeten worden toegelaten. “Het huidig bestuur wil de mannen gewoon niet toelaten. Dit, om hun eigen gewin en eigen belang. Omdat zij weten dat als de meerderheid straks lid is, en niet eens is met het beleid van het bestuur, zij het bestuur kunnen dwingen om af te treden. Dat tracht men te beschermen met een klein groepje”, stelt Sahadewlal.
Volgens John Mahadewsingh, PLO-voorzitter, zijn er inderdaad al aanvragen gedaan door bushouders. Die moeten worden opgehaald. Echter stelt de voorzitter dat, zodra de bushouders horen dat zij moeten betalen voor deze ‘inschrijving’, zij niet meer komen opdagen. In totaal zou een bushouder SRD 35 moeten neertellen voor een lidmaatschapskaart. “Er zijn enkelen die wel betaald hebben en hun kaart in ontvangst hebben genomen. Zelfs de honderd zoveel mensen van het Actiecomité zijn niet meer geweest”, stelt Mahadewsingh. Sahadewlal meent dat als Mahadewsingh zegt dat de mensen niet naar hem toe komen, hij als verantwoordelijke leider van de organisatie de mannen erop dient te wijzen wat het belang is van het lidmaatschap. De regering neemt de organisatie niet serieus, omdat er op papier maar 50 tot 60 mensen vertegenwoordigd zijn in de organisatie. “Mahadewsingh moet achter de mannen aan gaan. Als leider is hij voor de bushouders en niet de bushouders voor de organisatie. Dat heeft hij nooit gedaan. Hij kent dus zijn verantwoordelijkheid niet”, meent Sahadewlal.
Het bestuur weet volgens Sahadewlal dat een grote groep momenteel huiverig is om lid te worden van de organisatie. “Nu stuurt Mahadewsingh erop aan om de statuten te veranderen. Als men een bestuursfunctie wil vervullen, zal men na de wijziging 2 jaren lid moeten zijn van de PLO. Zo kan men ons 2 jaren monddood maken”, stelt de actieleider. Mahadewsingh wenst geen confrontatie met de leden van het comité. Statuten veranderen is volgens hem een democratisch recht. De statuten zijn al bijkans 20 jaren oud. Er moeten naar zijn mening enkele wijzigingen komen. Die zullen nog binnenshuis worden besproken en verder aan een alv worden voorgelegd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!