Nauwelijks 8% subsidie Medische Zending overgemaakt

Tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) maandag hebben de DNA-leden, Celcius Waterberg (BEP) en Diana Pokie (Abop), wederom aandacht van de regering gevraagd voor het steeds terugkerend probleem, waarbij de Medische Zending (MZ) niet regelmatig de subsidies van de overheid ontvangt om haar huishouden te kunnen draaien. Pokie merkte op dat het haar is opgevallen dat het ministerie van Volksgezondheid niet op één lijn staat met de MZ. Van de SRD 27 miljoen dat gestort moet worden, is volgens haar nauwelijks 8% overgemaakt op de rekening van de MZ. Volksgezondheid-minister Patrick Pengel heeft eerder via de media laten weten dat MZ over de maand juli een bedrag van SRD 2 miljoen overgemaakt zal krijgen. Volgens de bewindsman ligt het echter aan Financiën om te beslissen wanneer deze gelden zullen worden gestort. Concreet wilde Pokie weten wanneer de overmaking zal plaatsvinden.
Ultimatum gezag Brokopondo
Afgelopen weekend zijn volgens Pokie alle drie DNA-leden uit Brokopondo uitgenodigd door het gezag van het district. Daar is volgens haar de boodschap doorgestuurd dat zij de situatie van de MZ beu is en spoedig duidelijkheid wil hebben van de regering. Pokie benadrukte dat het gezag ook de boodschap mee heeft gestuurd dat, indien zij deze week niets van de DNA of regering horen, zij zelf in actie zullen gaan.
Gezondheidszorg universele grondrecht mens
Waterberg benadrukte dat gezondheidszorg en onderwijs universele grondenrechten van de mens zijn. Volgens hem wordt de gezondheidszorg in het binnenland ook gerekend tot staatszorg. Hij vindt dat de MZ en de kerkelijke gemeenschappen hun uiterste best in de afgelopen jaren en eeuwen hebben gedaan om gezondheidszorg te brengen voor het binnenland. Nu zijn wij volgens hem op een bepaald punt gekomen waar de overheid de gezondheidszorg op zichzelf moet nemen. Waterberg benadrukte dat als de zendingsgenootschappen het werk niet meer aankunnen en de overheid geen zicht meer heeft in het zendingswerk, de overheid dit naar zich toetrekt.
FR

error: Kopiëren mag niet!