Jogi: “Cadeau Bouterse laat mensen steeds harder huilen”

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt het grappig dat president Desi Bouterse steeds over het geven van cadeaus aan de samenleving praat, terwijl deze cadeaus juist ervoor zorgen dat de gemeenschap steeds slapeloze nachten krijgt. “De president moet zich niet belachelijk maken. Eerst geeft hij de samenleving een cadeau van slapeloze nachten. Dan komt hij de energieprijzen zogenaamd lichter maken met het staffelmodel. Dit is geen cadeau, een cadeau is iets dat mensen blij maakt. De president geeft een cadeau dat mensen steeds harder laat huilen. Een cadeau dat de situatie nog steeds uitzichtloos maakt voor mensen. Zo een cadeau willen wij echt niet van de president hebben”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Jogi benadrukt dat hij het grappig vindt dat het staatshoofd op zijn persconferentie is komen aangeven dat de NV Energiebedrijven Suriname (NV) EBS grove fouten bij de berekening van de energietarieven heeft gemaakt, terwijl maatschappelijke groeperingen, de gezamenlijke vakbeweging en De Nationale Assemblee (DNA) reeds in een eerder stadium al hadden aangegeven welke problemen deze verhogingen teweeg zouden brengen. Dit, terwijl minister Reguillio Dodson en de NDP-fractieleider Andre Misiekaba volgens hem de samenleving zoet probeerden te houden met uitspraken als: “Jij bepaalt hoeveel jij gebruikt en jij bepaalt zelf hoeveel jij betaalt”. Bovendien had hij deze mededeling liever in ’s lands vergaderzaal gezien, waardoor de mededelingen niet als een monoloog zouden worden gezien. “Nu komt hij aangeven dat hij de stroomtarieven terug zal brengen. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is een ministerie dat bemand is geworden door Bouterse. De mensen van de EBS zijn ook mensen van Bouterse. Hij is dus verantwoordelijk voor al deze toestanden en hoge energieprijzen. Het is typisch Bouterse om een andere schuldige te zoeken”, aldus Jogi.

Koeien met gouden horens beloofd

Jogi benadrukt dat de samenleving nu zelf heeft gezien hoe de regering de verkiezingen heeft misbruikt door koeien met gouden horens aan de samenleving te beloven, maar nu juist verschillende verhogingen, waaronder inschrijfgelden of materiaalkosten, wederom in te voeren en te verhogen. “Al is het 1 cent of 5 cent. Het is voor de samenleving moeilijk geworden om al deze lasten, die door de regering Bouterse 1 zijn gecreëerd, te dragen.
“Elke kleine tuinman heeft een dienstwagen”
Volgens de politicus moet de regering beleid ontwikkelen en het daad bij het woord voegen door inderdaad te gaan bezuinigen. Als eerste zou volgens hem gestart kunnen worden met het stoppen van het onnodig inzetten van honderden dienstauto’s, zoals meerdere malen is beloofd. “Elke kleine tuinman rijdt nu een dienstwagen van de overheid, mensen gaan a la dol op dienstreis. Waar is het resultaat van al die dienstreizen die ministers vandaag aan de dag ondernemen? Is het nodig? Kan je residerende ambassadeur dat niet voor je doen?”, stelt de politicus. Volgens hem is de cultuur van verspilling en overbesteding nog niet losgelaten.

“President weet niet eens waar hij is begonnen en waar hij gaat eindigen”

“De president weet niet eens waar hij is begonnen en waar hij gaat eindigen. Bouterse is al zes jaren aan de macht. Weet hij niet wat de oorzaak is van de hoge koers vandaag aan de dag? Gaat hij nu pas met deskundigen en mensen zitten om te kijken hoe deze koers omlaag kan worden gebracht?” Dit wil volgens de politicus dan zeggen dat de regering inderdaad al die tijd een zigzagbeleid heeft gevoerd.
Opmerkelijk volgens hem is dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) eerder middels valutaveilingen geprobeerd heeft om voor een bedrag van USD 25 miljoen te interveniëren, maar heeft dit ook niets opgeleverd. “Wij hebben uit het financieel-monetair beleid van de regering Bouterse 1 gezien dat ongeveer USD 1 miljard vanuit de CBvS voor interventies is gebruikt. Ook dat heeft niet geholpen. Wij hebben gezien dat die regering USD 3.8 miljard contant gelden in handen heeft gehad, maar vandaag de dag die samenleving toch gewurgd wordt. Dan komt de president op een persconferentie uitleggen: ‘De koers is te hoog’, ‘de samenleving gaat gebukt onder de huidige situatie’. De president en zijn regeringen zijn de oorzaak van de situatie waarin wij nu verkeren”, aldus de politicus. Jogi herinnert eraan dat praten de valuta wisselkoers niet omlaag zal brengen, maar beleid. De verdiencapaciteit van de samenleving moet volgens hem verhoogd worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!