‎NDP-assembleelid Linga bezorgd over materiaalkosten schoolkind binnenland

NDPVolgens NDP-assembleelid Erwin Linga is het wederom ingevoerde inschrijfgeld en de materiaalkosten niet met enthousiasme ontvangen in het binnenland. Hij praat in termen van een zware klap voor de binnenlandbewoners. ‘Het gaat er niet om dat zij het geld niet willen betalen, zij hebben dat ‎geld niet eens. Van waar gaan zij dat geld halen. Zij zijn zelf afhankelijk van sociale steun’, verduidelijkt hij tegenover Dagblad Suriname.
Linga is het ermee eens dat de regering een fout heeft begaan door eerst de bedragen aan te kondigen en achteraf een subsidiemodel voor minder draagkrachtige ouders in te lassen. Het verbaast hem ten zeerste dat niet eerst de subsidiemaatregel is genomen alvorens de bedragen aan materiaalkosten bekend te maken. Hij vindt het verschrikkelijk dat het subsidiemodel nog niet in orde is. Volgens Linga zou alles kant en klaar moeten zijn alvorens de bedragen door te geven. Ouders die het niet zo breed hebben, zijn in het onzekere gelaten. Het schooljaar is over enkele weken om en moeten de inschrijfgelden ook betaald worden voor continuering van het onderwijsproces.
Linga verwoordt de gevoelens van de binnenlandbewoners. ‘Het is een verrassing voor hen, ze hadden er helemaal niet op gerekend. Ze zijn helemaal in de war.’ Het assembleelid legt ook uit dat vanwege de uitgestrektheid in het binnenland ouders genoodzaakt zijn hun kinderen op een bijzondere school te plaatsen. De afstand naar de openbare school is te groot om die dagelijks te kunnen trotseren. De materiaalkosten voor de openbare school zijn SRD 35 en voor de bijzondere school SRD 65. ‘En dan te bedenken dat een moeder 3 tot 4 kinderen heeft die op een bijzondere school ingeschreven moeten worden’, aldus de parlementariër. Hij hoopt dat er een oplossing komt in deze brandende kwestie. In het parlement zal hij ook zijn stem laten horen.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!