‘Bouterse en zijn kornuiten bedreigen volk’

John van CoblijnDe politicus John van Coblijn is de mening toegedaan, dat politici die op het moment aan het roer staan de staat bedreigen ondanks zij zelf aan de macht zijn. ‘Bouterse probeert klassejustitie door te drukken in Suriname. Personen die een strafbaar feit hebben gepleegd, moeten zich tegenover de rechter verantwoorden. Maar Bouterse is niet bereid om zelfs op de stoep van de rechter te staan. Dat is klassejustitie.’ Het zit Van Coblijn dwars, dat het bij de machthebbers niet om het belang van de staat gaat. “Het gaat om eigen belang en dat van een groepje in het regeercentrum, dat voordeel heeft bij de macht van Bouterse. Deze mensen verdedigen Bouterse tegen beter weten in, wetende dat als hij veroordeeld wordt, zulks consequenties voor hun zal hebben. ‘Ik zie het als een bedreiging dat ze aangeven, dat de staatsveiligheid in gevaar is. Ik zie het alsof ze wederom een coup plegen, want alleen als er een coup wordt gepleegd, zou de staatsveiligheid in gevaar komen. Het volk is vele keren door Bouterse zelf bedreigd geworden. Vanuit de NDP is gezegd, ‘Sma o dede, foto o bron, ef’ sma go tap’ strati om te protesteren’. De voorzitter van DNA, had ook gezegd, dat mensen op straat zouden komen en allerlei toestanden zouden plaatsvinden, als Bouterse geen president mocht worden. Ook Silos heeft onlangs bedreigingen geuit. Bouterse en kornuiten proberen klassejustitie te introduceren. Velen zullen verantwoording moeten afleggen tegenover de rechter als dit regiem valt.’
Nieuwe wijze van politiekvoeren nodig
Van Coblijn die ‘zich geruime tijd binnen de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft beijverd om Suriname te verheffen’ maar teleurgesteld in de politiek zich terugtrok, is van oordeel dat er een nieuwe politiek gevoerd moet worden om Suriname vooruit te brengen. ‘Dat Bouterse zover heeft kunnen komen en het land heeft kunnen vernietigen komt vanwege het feit, dat de oppositie al die tijd heeft zitten leuren met hem. Niet alleen gedurende de afgelopen 11 maanden van de regering Bouterse 2. De oppositie heeft meegedaan aan de show. Ze hebben openlijk en in het geheim gepraat. Eén jaar regering Bouterse 2 heeft nog meer dan in het verleden duidelijk gemaakt, dat zijn nalatenschap gekoppeld is aan diepe achteruitgang. Iedereen is geraakt. Wij als samenleving moeten radicaal afrekening met deze achteruitgang.’
Reshuffelen van de regering geen oplossing
Volgens Van Coblijn moet de regering goed in de spiegel kijken om haar kwaadaardigheid te zien. In reshuffelen gelooft hij niet. ‘Ik vraag mij af of reshuffelen voordeel zal brengen, want één ding is duidelijk, het kamp dat aan het bewind is, gelooft er zelf niet in dat zij iets kunnen doen voor Suriname. Zo kunnen wij zien, dat zij voortdurend bezig is met het blussen van brandjes. Het zou goed zijn als de regering toegeeft verkeerd beleid gevoerd te hebben. Maar, als ik de persoon bekijk die leiding geeft aan de regering, zie ik dat hij denkt, dat hij zijn eigen weg kan opgaan. Dat hij alleen kan bepalen wat goed is en wat niet goed is. Hij denkt, dat hij alleen knap is. Hij beschouwt alle andere Surinamers als minderwaardig. Hij heeft geen respect voor mensen. Hij heeft geen respect voor instituten. Bouterse is geen staatsman. Niets wijst erop, dat hij het belang van de staat serieus neemt. Bouterse straalt geen gezag uit. Hij gebruikt macht om uit de problemen te komen. Hij denkt aan zijn eigen belang. Hij zal om iets goed te doen, draagvlak moeten zoeken en zijn eigenbelang, privébelang en zijn juridisch belang niet op de eerste plaats stellen.’

error: Kopiëren mag niet!