Vertrekhal luchthaven eindelijk onder beheer van één organisatie

SLM-directeur Robbi Lachmising en Luchthavenbeheer-directeur Widjai Chotkan bekrachtigen de overdracht
SLM-directeur Robbi Lachmising en Luchthavenbeheer-directeur Widjai Chotkan bekrachtigen de overdracht
De vertrekhal op de Johan Adolf Pengel Luchthaven die al bijkans 20 jaren onder beheer van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) was, werd op vrijdag 15 juli overgedragen aan NV Luchthavenbeheer. “Wij hebben niet alleen een vertrekhal overgedragen. Vandaag zijn wij hier met alle neuzen in één richting. Laten wij een voorbeeld zijn voor Suriname”, zei minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). De operatie van de luchthaven draait voorlopig normaal zoals het al de tijd heeft gedraaid. De situatie wijzigt in die zin dat SLM niet meer als operator van de vertrekhal optreedt. Belangrijk in het geheel is dat er in de komende dagen nog meer afspraken gemaakt zullen worden over de hele organisatie van het gebeuren. Voor Widjai Chotkan, directeur NV Luchthavenbeheer, is deze overdracht niet alleen heugelijk, maar een grote uitdaging.
Tijdens de onderhandeling zijn de personeelsaangelegenheden ook aan de orde gekomen. Beide organisaties hebben op papier de garantie geboden dat niemand zijn job verliest. “SLM heeft geïnvesteerd in het personeel dat hier werkzaam is. Het zijn allemaal deskundigen. Die kun je niet van de een op de andere dag naar huis sturen”, stelt Chotkan. Er werd ook gesproken over de investeringen van de SLM op het terrein en de inkomsten en uitgaven van de afdeling. Robby Lachmising, directeur van de SLM, zei dat de discussies niet met deze aangelegenheden te maken hadden. Bij de SLM ging het om het behoud van het imago. Indien de dienstverlening vanuit een andere organisatie op de luchthaven niet naar behoren is, kan dat voor de SLM problemen opleveren.
Het is volgens Chotkan niet de bedoeling dat vanwege de overname, SLM in problemen geraakt. Zowel SLM als de airport moet er goed van worden. Vervolgens zal de sector er goed van moeten worden. De minister van TCT, Andy Rusland, hamerde tijdens de onderhandelingen er telkens op dat de luchthavenfaciliteit onder beheer van één onderneming moet zijn. De oude situatie zorgde voor inefficiëntie in het systeem. Volgens volksvertegenwoordiger Patrick Kensenhuis komt er eindelijk wat structuur in de zaak. Dit zou zowel op nationaal als op internationaal niveau een goed beeld uitstralen. Verder biedt het meer mogelijkheden om internationale samenwerkingen aan te gaan.
De NV Luchthavenbeheer zal nu ervoor moeten zorgen dat er efficiëntie is op de luchthaven. Tegelijkertijd krijgt de SLM ook de ruimte om zich te focussen op haar core business, namelijk, het transport van passagiers. “Willen wij praten over de juiste faciliteiten die de passagier moeten krijgen, zullen wij verder moeten investeren. SLM wil vanwege hun deskundigheid en ervaring daar ook een handje in helpen”, stelt Chotkan. Verder zijn er ook andere organisaties als de Stichting Toerisme Suriname (STS) die een significante bijdrage kunnen leveren. “Als STS successen boekt, boeken wij ook successen. Zij zullen de passagiers voor ons brengen. Elke passagier die naar Suriname komt, zal geld uitgeven. De spin-off merken wij niet alleen op het vliegveld, maar zeker in de gemeenschap”, aldus Chotkan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!