Bewoners binnenland voelen zich gepakt door Bouterse

Dinotha Vorswijk
Dinotha Vorswijk
Er is tijdens de afgelopen politieke campagnes zwaar propaganda gemaakt in het binnenland dat inschrijfgeld al afgeschaft is. De binnenlandbewoners stelden deze belofte van president Desi Bouterse zeer op prijs en stemden massaal op de NDP. Maar een jaar later blijkt dat zij weer diep in de buidel moeten tasten om materiaalkosten, een verkapte vorm van inschrijfgeld, voor hun kinderen te betalen. De harde realiteit is dat zij het geld hiervoor niet hebben. Abop-assembleelid Dinotha Vorswijk stelt tegenover Dagblad Suriname dat vanwege de uitgestrektheid van het binnenland, ouders vaak verplicht zijn om hun kinderen naar bijzondere scholen te sturen. De materiaalkosten voor de lagere school van het bijzonder onderwijs bedragen SRD 65, terwijl de openbare school SRD 35 aan kosten in rekening brengt. Voor muloscholen moet een bedrag van SRD 70 aan materiaalkosten betaald worden.
Vorswijk, die ook in het parlement heeft gepleit om de binnenlandkinderen te ontlasten van deze financiële druk, hoopt dat de regering daadwerkelijk gehoor hieraan geeft. Anders vreest zij dat de school in oktober zal starten met lege stoelen en banken. Zij legt de nadruk op dat de binnenlandbewoners het al moeilijk hebben in deze tijd van financiële chaos. Het binnenland kent geen werkgelegenheid waar ouders gemakkelijk hun brood kunnen verdienen. Het is een ware ‘struggle’ voor de bewoners om hun kinderen te voorzien van een bord eten.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!