Cultureel Centrum Braziliaanse ambassade luidt Olympische Spelen in

Oscar Brandon bezig met zijn presentatie in het Braziliaans Cultureel Centrum (foto: Jaswant Gajadien)
Oscar Brandon bezig met zijn presentatie in het Braziliaans Cultureel Centrum (foto: Jaswant Gajadien)

De Surinaamse sporters Soren Opti (badminton) en Yigal Kopinsky (judo) (foto: Jaswant Gajadien)
De Surinaamse sporters Soren Opti (badminton) en Yigal Kopinsky (judo) (foto: Jaswant Gajadien)
Het Cultureel Centrum van de Braziliaanse ambassade in Suriname (CCBS) heeft op woensdag middels enkele ceremoniën en presentaties de Olympische Spelen 2016 ingeluid. Deze worden van 5 tot en met 21 augustus 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië. De Braziliaanse diplomatieke vertegenwoordiging in Suriname promoot de spelen ook in Suriname. In aanwezigheid van de Surinamers die studies volgens in het centrum, werd symbolisch een replica fakkel overgebracht naar het cultureel centrum. De directeur van CCBS, Marinalva Romeu, ontving deze en geleidde het verder naar de presentatieruimte.
De eerste secretaris van de ambassade voor Cultuur, John Andrew, hield de aanwezigen voor dat Rio helemaal klaar is voor de spelen. Veiligheid, gezondheid en andere festiviteiten rond de sportwedstrijden genieten prioriteit van de Braziliaanse regering. ‘Er zullen duizenden militairen patrouilleren, dus je kan veilig wandelen in Rio’, zegt Andrew. Hij hoopt dat Brazilië, en ook Suriname, topprestaties gaan leveren op deze spelen.
Oscar Brandon, bestuurslid van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) en chef d’ mission van de Surinaamse delegatie die naar Rio gaat, sprak over de organisatie naar de spelen toe. ‘Hij verzekerde dat geld geen rol zal spelen bij de afvaardiging. De kosten worden deels gedekt door de organisatie en ook door het Internationaal Olympisch Comite (IOC). De Surinaamse delegatie bestaat uit ruim 15 man, waaronder 6 atleten, coaches, begeleiders en sportjournalisten. Tot de delegatie behoort ook Anthony Nesty, die de zwemmers zal begeleiden. Nesty is de enige Surinamer die ooit goud won op de Olympische Spelen’, vertelde Brandon.
Desney Romeo, voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), presenteerde het gedeelte van de media coverage. ‘Dit jaar zullen er 30.000 mediawerkers, waaronder sportjournalisten, fotografen, cameramannen enz., aanwezig zijn in Rio. Bij de spelen van 2012 in London was dat nog 20.000. Zo zie je hoe groot de media business is. In Suriname zullen de beelden via ESPN Caribbean live te volgen zijn via de televisiestations ABC, STVS, ATV en SCCN. Voor het eerst hebben 4 stations de rechten’, vertelde Romeo. ‘Verslag doen van een internationaal evenement van zo’n formaat is geen makkelijke taak. De sportjournalist staat al op om 06.00 uur, want rond 07.00 uur moet je vertrekken richting de transportpunten om je locatie verder te bereiken. Je keer dan pas rond middernacht terug in je hotel of appartement. En dan ben je nog niet klaar. Want het verslag moet gemaakt en verstuurd worden naar de media in Suriname. Na enkele uren slapen moet je weer de routine van de volgende dag. Soms heb je geen tijd om te eten’, gaf Romeo aan.
Verder waren ook aanwezig de sporters Soren Opti (badminton) en Yigal Kopinsky (judo). Samen met de zwemmers Renzo Tjon A Joe en Chinyere Pigot en de atleten Jurgen Themen en Sunayna Wahi zullen ze Suriname vertegenwoordigen in Rio. De zwemmers en atleten trainen en studeren in de Verenigde Staten.

error: Kopiëren mag niet!