EBS maakte grove fouten bij berekening energietarieven

Grote fouten  gemaakt bij berekening energietarieven 1
Grote fouten  gemaakt bij berekening energietarieven 2President Desi Bouterse benadrukte dinsdag tijdens een persconferentie dat er grove fouten zijn gemaakt door de EBS bij de berekening van de energietarieven. Met het staffelmodel hoopt het staatshoofd dat er nu enige verlichting komt bij de samenleving. Bij de eerstvolgende betaling gaat de verlaging in. Het gaat om de rekening van de maand juni. Volgens de nieuwe rekenmethode zal een huishouden dat voor 500 kWh in april SRD 171.25 en in mei SRD 268.25 heeft betaald, in juni SRD 178.25 moeten betalen. Voor het huishouden dat in april SRD 225.75 heeft betaald voor 650 kWh en in mei SRD 496, komt de berekening voor juni uit op SRD 265. Een grootverbruiker van 1100 kWh die in april SRD 401.25 betaalde en in mei SRD 1459.25, krijgt in juni een rekening van SRD 768.25. Verbruikers die in april voor 450 kWh SRD 153.25 hadden betaald, zullen hetzelfde blijven betalen. Het is zwaar, het is enorm enorm enorm zwaar, maar men heeft nog vertrouwen in deze regering. Het is moeilijk, we zijn in ‘rough waters’. Belangrijk is dat we vertrouwen hebben dat de regering daar is om er alles aan te doen dat de situatie dragelijk blijft voor onze mensen”, zei de president. Volgens het staatshoofd is ondanks alles belangrijk dat de samenleving weet dat de regering ‘aan ons denkt’. Volgens Bouterse was ook de vakbeweging aanwezig bij de berekeningen. Echter had niemand verwacht dat zaken zo zouden uitpakken.
Niet duidelijk of mensen gelden terugkrijgen
Het staatshoofd wenste niet vooruit te lopen door aan te geven dat mensen, die afgelopen maand de hoge bedragen hebben betaald, deze terug of gecompenseerd terug zullen krijgen. “Ik heb twee dingen gehoord van de EBS, ik heb gehoord dat mensen hun geld hebben teruggekregen. In eerste instantie heb ik gehoord dat de zaak zou worden gecompenseerd met het verbruik van stroom, maar bij grote fouten is het van de zijde van de EBS wel gelukt om de mensen financieel te compenseren”, aldus de president.

Prijs stroom Suralco gebaseerd op overeenkomst 1991

Volgens Dilip Sardjoe, die voorzitter was van de onderhandelingscommissie van de regering met Alcoa, koopt Suriname nog steeds tussen de 85 en 110 MW stroom van de Suralco. De prijs is nog gebaseerd op de overeenkomst in 1991. Voor de komende vijf jaar zal een lagere prijs worden betaald, als de intentieverklaring die de regering en de Alcoa op 1 juni 2014 hebben getekend, in werking treedt. Maar zover is het nog niet, de wetgeving moet eerst in orde worden gemaakt alvorens de intentieverklaring in werking treedt. Volgens Sardjoe maakt ook de Suralco gebruik van het staffelmodel bij verkoop van energie aan de staat.
FR

error: Kopiëren mag niet!