Bouterse over wisselkoers: “Mi a no gado, nog minder een tovenaar”

Het omlaag brengen dan wel stabiliseren van de valutakoers zal niet ‘over een nacht ijs gaan’. Volgens president Desi Bouterse gaat het om een complexe zaak, waar het toch nog wat tijd zal kosten om dit probleem tot het verleden te laten behoren. Desondanks blijft hij erbij dat hij de koers omlaag zal brengen. “Natuurlijk mi a no gado, nog minder een tovenaar “, stelde de president. Tijdens de persconferentie dinsdag benadrukte de president dat de stijging van de wisselkoers een probleem is waar een ieder last van heeft. Vandaar dat hij gelijk na zijn terugkomst van de Caricom Staatshoofdenvergadering in Guyana gelijk een heel lang onderhoud heeft gehad met de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, en de president-commissaris Silvano Tjong-Ahin. Daarnaast is hij ook druk bezig met Financiënminister Gilmore Hoefdraad. “De eerste keer toen ik in de DNA zei dat ik de koers omlaag zou brengen, was de koers al rond de SRD 8 en een ieder was al zenuwachtig dat het richting SRD 10 zou gaan. Ik heb toen gezegd: ‘Als ik hier wegga, zal ik de koers droppen”.’ Volgens het staatshoofd moeten mensen niet vergeten dat de koers toen richting SRD 6.89 is gegaan. “Naderhand, toen de banken werden ingeschoven en de bonafide cambio’s werden weggedrukt en de koers werd vrijgegeven, hebben wij gezien dat de zaak zich is gaan verschuiven”, aldus de president. Voor een US dollar wordt nu SRD 7.38 bij de cambio neergeteld. De CBvS hanteert een koers van SRD 7.18.
‘Wo dede in a film’
Hoewel het staatshoofd niet kon aangeven wanneer de wisselkoers omlaag zal worden gebracht, verzekerde hij dat de regering samen met haar deskundigen er alles aan zal doen om de koers ‘richting beneden’ te brengen. “Het is geen kwestie van tijd. Als het een brood was, zou ik zeggen: ‘ik koop het morgen voor je’. Er komt heel veel achter kijken. In ieder geval beloof ik voor de tweede keer, we gaan hem naar beneden moeten krijgen. Anders wo kis mankerie. Wo dede in a film”, aldus de president.

Hoefdraad bezig zaken uit te werken

Opmerkelijk was dat Hoefdraad niet aanwezig was op de persconferentie. Op de vraag van journalisten over waar Hoefdraad precies was, gaf de president ook geen duidelijk antwoord. Volgens Bouterse is de minister bezig een paar zaken uit te werken voor hem. Vandaar dat hij niet aanwezig kon zijn. In de afgelopen periode is Hoefdraad bekend geweest als de minister die voor het overgrote deel van de tijd in het buitenland op dienstreizen zit. Onlangs is ook bekendgemaakt dat hij om medische redenen tot 9 juli uitlandig zou zijn. Het is niet duidelijk als de bewindsman intussen al is teruggekeerd.
FR

error: Kopiëren mag niet!