OM eist twee jaar voor schieten met jachtgeweer

Marinio A. hoorde maandag twee jaar tegen zich eisen. Deze verdachte heeft opzettelijk met een jachtgeweer op een andere man geschoten. Dit gebeurde na een ontstane woordenwisseling. Bij de rechter verklaarde de verdachte dat het geweer plotseling tijdens het pakken was afgegaan. Hij had geen opzet om het slachtoffer te verwonden. Hij wilde het slachtoffer slechts afschrikken. Als gevolg van het afgevuurd schot raakte het slachtoffer gewond aan zijn rug en zitvlak.
Officier van Justitie Astrid Niamat achtte poging tot doodslag wettig en overtuigend bewezen. Zij was de mening toegegaan dat wanneer iemand met een jachtgeweer gericht op een andere schiet, hij de bedoeling heeft om de persoon van het leven te beroven. De verdachte moet van geluk spreken dat het slachtoffer als gevolg van de verwonding niet om het leven is gekomen. Bij de eis hield de vervolging rekening met de persoon van de verdachte. Hij is nooit eerder in aanraking gekomen met de justitie. Ook werd er rekening gehouden met het feit dat het slachtoffer nooit op de terechtzitting is verschenen om zijn zegje te doen. Het slachtoffer had SRD 6.000 geëist voor medische kosten. De verdachte heeft hem de helft van het bedrag gegeven. Dit neemt de strafbaarheid van de schutter niet weg, merkte Niamat op. Rekening houdend met alle omstandigheden eiste de openbare aanklager een straf van twee jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Het jachtgeweer waarmee de verdachte heeft geschoten, is niet gedekt middels een vergunning. De vervolgingsambtenaar heeft verbeurdverklaring van het jachtgeweer en vijf scherpe patronen gevraagd.
Advocaat Shefanie Amirkhan die de verdachte juridische bijstand verleent, heeft kantonrechter Siegline Wijnhard ruimte gevraagd om zich goed voor te breiden op haar pleidooi. De magistraat stelde deze zaak uit naar 25 juli. Op die dag zal de raadsvrouw haar pleidooi houden. De verdachte Marinio blijft in arrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!