Suriname doet mee aan Internationale Natuurkundeolympiade

Vlnr. Bing Tan (begeleider), Danito Kromosoeto, Farchanda Abdoel Wahid en Eagan Ramdin
Vlnr. Bing Tan (begeleider), Danito Kromosoeto, Farchanda Abdoel Wahid en Eagan Ramdin
Suriname doet dit jaar weer mee aan de Internationale Natuurkundeolympiade gehouden in Zurich, Zwitserland. De Natuurkundeolympiade is een jaarlijks terugkerend toernooi voor vwo-scholieren die natuurkunde in hun vakkenpakket hebben. Dit toernooi wordt vanaf 1990 in Suriname georganiseerd door het Comité Natuurkundeolympiade Suriname (CNOS). De winnaars van de nationale competitie worden uitgezonden naar de Internationale Natuurkundeolympiade. De afvaardiging van de Surinaamse delegatie wordt gesponsord door het bedrijfsleven. De hoofdsponsors dit jaar zijn De Surinaamsche Bank, Grassalco en Iamgold. Daarnaast is de olympiade een door de Rotary Club Paramaribo geadopteerd project.
Het team dat Suriname zal vertegenwoordigen op de Olympiade 2016 in Zurch (Zwitserland) bestaat uit de beste drie leerlingen Farchanda Abdoel Wahid (Miranda Lyceum/Lyceum 1), Danito Kromosoeto (VWO 4) en Eagan Ramdin (Meyer Lyceum/Lyceum 2). De selectie heeft plaatsgevonden via zowel theoretische opgaven als practicumopdrachten. Aan de eerste ronde die plaatsvond op 13 juni 2015 deden 105 vwo-leerlingen mee. Hieruit werd een selectie gemaakt van 47 die doorstroomden naar de tweede ronde. Deze leerlingen bereidden zich met behulp van hun leraar voor op een vijfdaags trainingskamp dat eind september werd verzorgd door docenten van de universiteit en andere natuurkundigen.
Op basis van de prestaties werd vervolgens een groep van 15 leerlingen geselecteerd voor de derde ronde. Deze ronde bestond uit een zesdaags natuurkundekamp in de kerstvakantie. De finaleronde bestond naast een vierdaags trainingskamp in de paasvakantie ook uit een intensief practicumtrainingstraject. Tijdens deze laatste ronde zijn 3 leerlingen geselecteerd uit 9.
Suriname doet dit jaar voor de 21ste keer mee aan de Olympiade. De drie winnaars vertrekken samen met twee begeleiders op 8 juli naar de Internationale Natuurkundeolympiade. Samen met leerlingen uit 80 andere landen zullen onze leerlingen strijden om een medaille in de natuurkunde.

error: Kopiëren mag niet!