"Ook al zie ik maar één persoon, zie ik hoop voor de toekomst"

Oud-Staatsolie-directeur Eddy Jharap ondersteunde de actie van We Zijn Moe-dig gisteren (foto: Kevin Ngadimin)
Oud-Staatsolie-directeur Eddy Jharap ondersteunde de actie van We Zijn Moe-dig gisteren (foto: Kevin Ngadimin)
De protestgroep “We zijn Moe-dig” was op 8 juli na een lange periode van stilte weer te zien voor het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA). De opkomst was totaal niet wat verwacht was. Ongeveer 100 mensen hebben deel genomen aan de actie. De opkomst echter, was voor Curtis Hofwijks, trekker van de groep, geen demotivatie. “Ook al zie ik maar één persoon, zie ik hoop voor de toekomst”, zegt Hofwijks. Er wordt al geruime tijd uitgekeken naar een geschikt tijdstip om de actie te organiseren, maar dat is moeilijk te bepalen. Protesteren is volgens Hofwijks geen uitstapje. Naar zin mening zou dat moeten betekenen dat mensen moeten kiezen tussen zaken die zij normaliter zouden doen en protesteren. “Veel mensen weten niet waarvoor we opkomen, maar we gaan ze wijzen wat we kunnen realiseren”, stelt Hofwijks.
De bedoeling van de bijeenkomst van 8 juli was nog steeds gericht op de regering die volgens We zijn Moe-dig niet in staat is om het land tot ontwikkeling te brengen. Tevens wilde men de stemmen laten klinken voor de rechtelijke macht die volgens de aanhangers van de beweging, onterecht wordt beschuldigd van het destabiliseren van de rechtsstaat.
De groep ziet helemaal geen gevaar voor de veiligheid van de staat. Men ziet juist de economie van het land in gevaar, waar de regering op dit moment weinig tot geen aandacht aan zou besteden.
De groep heeft al sinds kort na haar bestaan aangegeven, geen vertrouwen te hebben in de huidige regering en eist het aftreden van vooral president Desi Bouterse. De oppositie heeft onlangs geëist dat de Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos, aftreedt. Voor We zijn Moe-dig is dit nog steeds een te zwakke eis. Men meent dat de president de hele natie in armoede stort en de komende generatie met schulden opzadelt. Intussen bestaat de groep al bijkans acht maanden en gaat de regering ongestoord door met haar plannen. Het ziet er naar uit dat de groep haar tijd verdoet met de protesten, gezien er geen significante/zichtbare resultaten worden geboekt. “Als de samenleving ermee eens is en niet protesteert tegen het wanbeleid, ben ik bang dat de regering inderdaad de vijf jaren uitzit. Als wij harder werken aan de bewustwording, denk ik wel dat het haalbaar is om tussen nu en een jaar de regering naar huis te sturen”, zegt Hofwijks.
Er wordt sinds het begin al gesuggereerd dat de trekker van de groep al de acties vanuit politieke overwegingen onderneemt. Hofwijks wordt de afgelopen tijden gesuggereerd veel aan de kant van DA-91 te hangen. Hofwijks zegt dat hij inderdaad door een aantal politieke organisaties is benaderd, waaronder Seti Sranan, DA-91 en de Surinaamse Partij van de Arbeid. Hofwijks echter stelt dat hij op dit moment geen politieke ambities eropna houdt. Voor de toekomst sluit hij het echter niet uit. Op dit moment is de strijd voor het afzetten van de regering. De groep werkt momenteel ook richting de formalisering van haar rechtspositie om haar campagnevoering aan te passen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!