Belfort en Jogi ergeren zich aan ‘nonsensbeleid’ Justitieminister Silos

De DNA-leden Mahinder Jogi (VHP) en Edward Belfort (Abop) (foto: Anil Ramkumar)
De DNA-leden Mahinder Jogi (VHP) en Edward Belfort (Abop) (foto: Anil Ramkumar)
De assembleeleden Mahinder Jogi (VHP) en Edward Belfort (Abop) ergeren zich aan het volgens hen ‘nonsensbeleid’ dat Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos op het ministerie van Justitie en Politie voert. Volgens beide politici zijn de maatregelen, die de bewindsvrouw donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) heeft aangekondigd, slechts verhalen die op niets slaan. Ten eerste is er volgens hun geen plan van waar de gelden zullen worden gehaald en hoeveel deze grootschalige surveillance met het Nationaal Leger precies zal kosten. “De regering bezorgt de samenleving alleen maar slapeloze nachten. Wanneer je tot de conclusie komt dat je middelen moet gaan zoeken uit donorfondsen, dan is de vraag waar je beleid is als ministerie en minister. De minister doet een toezegging, maar als er geen geld is om arrestantenvoeding te betalen, wanneer er geen papier en inkt zijn voor de rechterlijke macht om vonnissen op papier te kunnen zetten, wanneer er geen geld is bij het ministerie van Justitie en Politie om beleid om te zetten in daden, wil ik niet hebben dat de minister hier in het parlement staat en de volksvertegenwoordiging knollen voor citroenen komt verkopen en doen alsof alles morgen koek en ei wordt”, stelt Jogi. Zowel Jogi als Belfort hekelde het feit dat zij donderdag helemaal geen ruimte hebben gehad om deze kritische punten aan de kaak te stellen. “Wanneer er meer dan 30 lichten aan zijn, wil dat zeggen dat er duidelijk iets mis is met het beleid van de minister”, zegt Jogi ten aanzien van de 30 interrupties die in de zaal waren.

Arrestantenvoedingsleverancier niet betaald, geen overuurgelden

Belfort ergert zich eraan dat criminelen zover zijn gegaan om zelfs een baby onder schot te houden. Wat hem betreft, is het veiligheidsvraagstuk van eminent belang. “Ik krijg informatie dat leveranciers van arrestantenvoeding niet zijn betaald.” Volgens de politicus heeft de leverancier Saeri een schuld van SRD 700.000 bij de regering. “Dagelijks levert de man 800 broden, 90 warme maaltijden, 20 gallons aan stroop en thee. Dit, terwijl hij maandelijks een schade lijdt van ongeveer SRD 15.000. Nu is de ondernemer genoodzaakt de leveringen stop te zetten”, zegt de Abop-topper. Volgens de parlementariër hebben de penitentiaire ambtenaren van het Huis van Bewaring (HvB) deze maand hun overuurgelden niet ontvangen. “De politie is beknot in overuren, terwijl de minister hier in twee tot drie zinnen komt zeggen dat de politie en militairen samen gaan surveilleren.” Belfort vraagt zich af van waar de bewindsvrouw al de gelden zal halen om de extra uren van de politie, die zij nu in de surveillance met het leger zal verrichten, te vergoeden.

‘De minister denkt dat zij hier met kinderen te maken heeft’

Belfort benadrukt dat de bewindsvrouw de volksvertegenwoordiging niet serieus neemt. “De minister denkt dat zij hier met kinderen te maken heeft. Ze praat maar in de ruimte”, zegt de politicus. Volgens hem heeft Van Dijk-Silos niet eens een uitdraai gepresenteerd waaruit te zien is hoeveel materieel er nodig is, hoeveel manschappen er nodig zijn, hoeveel overuren er zullen worden gemaakt en wat haar plan van aanpak concreet is. Volgens Belfort is het gedrag van de minister al een teken waarom de NDP sterk in aanhang is teruggevallen. “66% keurt het beleid af, want de gemeenschap is wakker”, aldus Belfort.
FR

error: Kopiëren mag niet!