EBS werkt aan nieuw meteropnamesysteem

De directie en staf van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) zijn momenteel aan het brainstormen hoe het meteropname- en factureringssysteem aan te passen aan de nieuwe tarievenstructuur. Het tot nog toe gehanteerde meteropnamesysteem is verouderd en kan ook voor misinterpretaties van het verbruik zorgen. Het aanpassen van deze werkwijze zal in samenspraak met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) plaatsvinden.
Het aantal actieve EBS-aansluitingen ligt nu rond de 150.000. Het opname- en factureersysteem heeft bij het voormalig staffelmodel uitstekend gewerkt. Vanwege de nieuwe tarievenstructuur met hierin een aanpassing van het staffelmodel, maakt een verschil van 1 kWh boven de 450 kWh al veel uit.
Er zijn ongeveer 11.000 huishoudens die meer dan 800 kWh verbruiken. Vóór de aankondiging van de tariefsaanpassing op 1 mei 2016 door het ministerie van NH, betaalde een verbruiker die bijvoorbeeld 980 kWh verbruikte, SRD 335 (exclusief abonnementskosten). Na de implementatie van de nieuwe tarieven, betaalde dezelfde verbruiker met hetzelfde verbruik SRD 1283,80 (exclusief abonnementskosten). Dit verschil zorgt voor onbegrip en negatieve emoties bij deze groep verbruikers boven de 800 kWh.
Uit analyse van de klachten die binnenkomen, blijkt dat de verbruikersgroep die meer dan 800 kWh verbruikt het meest om uitleg vragen. Het gaat bij deze groep om 554 binnengekomen klachten. Van 10 juni tot en met 22 juni dit jaar zijn er 1986 reclames (vragen voor herberekening van het verbruik) geregistreerd. Uit dit aantal zijn 1124 gecorrigeerd, terwijl er bij 862 reclamesgeen correctie nodig was. De correcties hebben uiteindelijk een lager verbruik, althans een lagere rekening, opgeleverd.
De EBS besteedt extra aandacht aan de verbruikers die op of dichtbij de zogenaamde verbruiksgrenzen zitten. Het gaat om verbruikers die rond de 450 kWh of 600 kWh of 800 kWh per maand consumeren.
De EBS is te allen tijde bereid om de verbruiker met raad en daad bij te staan bij geconstateerde meetverschillen, misinterpretaties en klachten. Bij verschillen zal de EBS corrigeren.
Klanten kunnen zich op de volgende wijze voor reclames en opgave van de meterstand melden:
1. Via ons klantcontactcenter 175
2. Via De EBS-website: www.nvebs.com of e-mail: [email protected]
3. Via SMS op het nummer 122
4. Via de EBS Mobile App voor androïd-gebruikers
5. Persoonlijk bij de verschillende EBS-dienstencentra

error: Kopiëren mag niet!