August Boldewijn: “Bouterse rijkelijk laat met comité-generaal”

August BoldewijnVandaag wordt er in De Nationale Assemblee (DNA), indien daarmee wordt ingestemd, een comité-generaal gehouden. President Desi Bouterse heeft aangegeven dat er gesproken zal worden over de 8 decemberkwestie. Bestuurskundige August Boldewijn geeft aan dat hij niet begrijpt wat de bedoeling hiervan is. “Houdt dit in het geven van informatie over wat er op 8 december gebeurd is of heeft dit te maken met het juridisch proces dat nu gaande is en de uitspraak die moet worden gedaan. Ik kan er geen touw aan vastknopen. Als je een comité-generaal nu houdt, dan ben je rijkelijk laat. Dit had je 37 jaar geleden moeten doen.”
Op dit moment is het volgens Boldewijn nog niet duidelijk wie zal deelnemen aan zo een comité-generaal. Zullen het parlementariërs zijn of de raad van ministers. Als het een comité-generaal met de voorzitters van politieke partijen is, dan neemt Boldewijn aan dat de voorzitters aan hun achterban zullen moeten meedelen wat er besproken is. Er kan dan volgens hem niet gesteld worden dat het geheim blijft. “Je kan dat niet doen. Als ik daar als vertegenwoordiger zat, zou ik niet meedoen aan het comité-generaal als ik het besprokene geheim zou moeten houden.”
Boldewijn wil in deze weten welke organisaties en vertegenwoordigers als het ware als de hoogste vertegenwoordigers worden beschouwd. Iedereen kan volgens hem feitelijk zelf invulling geven aan wat hij onder een comité-generaal verstaat, maar het betreft meestal wel de hoogste vertegenwoordigers van die organisatie die daaraan meedoen, want daar refereert het woord ‘generaal’ naar. Een comité-generaal is dus meestal een vergadering met de hoogste vertegenwoordigers van een organisatie. Dit gebeurt doorgaans achter gesloten deuren. Er kan maar hoeft geen sprake te zijn van een geheimhoudingsplicht voor de deelnemers aan deze vergadering. Dit hangt af van wat er afgesproken wordt. Als het een comité-generaal is om een bindende beslissing te nemen, dan is het een zaak die niet voor verandering vatbaar is. Dit legt de bestuurskundige uit aan Dagblad Suriname.

error: Kopiëren mag niet!